Afbeelding
Archief

Nostalgische beelden: begin Stichting AAP (1973) in Amstelveen

23 februari 2020 om 07:00 Historie

AMSTELVEEN Het Amstelveens Nieuwsblad plaatst met regelmaat historische beelden van het Amstelveen van vroeger. Deze week het polygoonjournaal van 1973, waarin de oprichting van stichting AAP in Amstelveen bekend gemaakt wordt. 

Okko Reussien en zijn vrouw Riga vingen sinds eind jaren 60 in hun huis te Amstelveen apen op die niet meer door mensen thuis gehouden kunnen worden. Om het financieel haalbaar te houden richtten zij hiervoor de stichting Apen Adoptie en Protectie (AAP) op in 1972. Wegens ruimtegebrek zaten een aantal apen in een kooi in de tuin, maar door de komende winter moeten ze daar weg. De Reussiens hopen in het journaal op een terrein waar ze een ruimer verblijf kunnen maken. Met commentaar (buiten beeld) van Reussien over zijn werk en het feit dat een aap niet als huisdier te houden is. Ook zitten er beelden in van een stervend aapje dat verlamd is geraakt.

(tekst gaat verder onder de video)

Bron: Open Beelden | Polygoon-Profilti / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

HISTORIE Snel daarna verkassen zij naar de Legmeerdijk in Amstelveen, waar zij zich vestigen in een oude anjerkas. In 1992 doen Okko en Riga een stap terug, waardoor David van Gennep aan het roer komt. David is geen onbekende van AAP: al sinds 1981 is hij als vrijwilliger betrokken bij de stichting. Met de komst van David slaat AAP een nieuwe richting in. Het aantal dieren dat opvang nodig heeft groeit snel en daarom verhuisde AAP in 1996 nar Almere. De stichting legt de focus op de problematiek in heel Europa en opent om die reden in 2009 ook een vestiging in Spanje. Meer informatie over (de historie van) stichting AAP lees je hier.

OPEN BEELDEN Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties, zo meldt de website. Het is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer historische beelden zien van Amstelveen of andere plaatsen/onderwerpen? Dat kan hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie