BBA-gemeenteraadslid Marga van Herteryck.
BBA-gemeenteraadslid Marga van Herteryck. BBA

BBA wil weten of probleem met loden waterleidingen ook in Amstelveen speelt

27 januari 2020 om 12:00 Politiek

AMSTELVEEN De lokale politie partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) heeft het gemeentebestuur vragen gesteld over mogelijk aanwezige loden waterleidingen in gemeentelijk vastgoed, scholen, kinderdagverblijven en andere gebouwen, en als gevolg daarvan lood in het drinkwater. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat lood in drinkwater een groot risico kan opleveren voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Met name in gebouwen van voor 1960 werden vaak nog loden waterleidingen toegepast.

BBA-gemeenteraadslid Marga van Herteryck stelde de vragen, mede naar aanleiding van de constatering dat in verscheidene buurten in Amsterdam-Noord lood in het drinkwater is aangetroffen. BBA vraagt of het college van B en W al maatregelen heeft genomen om het gemeentelijk vastgoed te controleren op aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen en lood in het drinkwater. Tevens wil de partij dat het college het initiatief neemt om de eigenaren en beheerders van risicovolle objecten, zoals scholen en kinderdagverblijven, in beeld te krijgen en hen te informeren over de risico's van loden waterleidingen en eventueel te nemen maatregelen.

Ook wil BBA weten in hoeverre dit probleem zich voordoet bij woningen van corporaties en, zo ja, of daar al plannen zijn om loden leidingen te vervangen. Verder vraagt BBA of het college bereid is de regie te nemen en ervoor te zorgen dat eventueel nog aanwezige loden waterleidingen worden vervangen. "Onze inwoners moeten de zekerheid hebben dat hun drinkwater veilig is en er geen enkel risico aan verbonden is. Als er wel risico's zijn, dan moet er snel een actieplan komen om loden waterleidingen te vervangen. Schoon en gezond drinkwater is immers een mensenrecht," aldus Marga van Herteryck.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie