Scène uit de Transit-trilogie met Ibrahim Moussa
Scène uit de Transit-trilogie met Ibrahim Moussa Dante Boon

Ibrahim Mousa brengt complete Transit-trilogie in Griffioen

17 november 2019 om 16:00 Podiumkunsten

TRANSIT TRILOGIE Theatermaker Ibrahim Mousa brengt dinsdag 19 november zijn Transit-trilogie. In Transit 1 komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader vervullen om in Hebron begraven te worden, maar krijgt van de Israëlische autoriteiten geen toestemming de grens te passeren. Saber weigert zich daar bij neer te leggen.

Bij aanvang van Transit 2  bivakkeert Saber al weken, met zijn dode vader in een kist, bij de grens. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Zij reist naar Jordanië om haar man over te halen terug te komen naar haar en de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever dan met haar meegaan, maar eerst moet en zal zijn vader in Hebron begraven. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen.

Het laatste deel vande Transit-trilogie Oord speelt tien jaar later. Sara, de dochter van de inmiddels gescheiden Saber en Anouk, maakte een documentaire over haar Palestijns-Nederlandse familie, met de titel Al Ghareeb (de vreemdeling). Ze stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft. Was de laatste wens van haar opa, of meer de frustratie van haar vader de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied?

Aanvang 20.00 uur, toegang 15 euro.

Voor meer informatie: https://griffioen.vu.nl/voorstelling/seizoen-19-20/ibrahim-mousa-oord-transit-trilogie/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie