Afbeelding
Naomi Heidinga

Nieuwe pleegouders zijn hard nodig

30 oktober 2019 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN Van 30 oktober tot en met 6 november is het de Week van de Pleegzorg, om aandacht te vragen voor het tekort aan pleegouders én pleegouders in het zonnetje te zetten. Zo organiseert de gemeente Amstelveen in de Week van de pleegzorg een uitgebreid ontbijtbuffet waarvoor alle pleegouders in deze gemeente een uitnodiging hebben ontvangen. Tijdens dit buffet kunnen pleegouders met elkaar kennismaken en ervaringen uitwisselen. Ook wethouder Jeugd en Onderwijs Frank Berkhout en beleidsmedewerkers zijn daarbij aanwezig.

Monique Waasdorp en Pierre Schermel uit Amstelveen zijn pleegouders en delen ook graag hun verhaal. Dat pleegzorg behalve heel mooi en liefdevol ook verdrietig en aangrijpend kan zijn kunnen zij beamen. Zo komt het voor dat voor een kind dat lange tijd bij pleegouders heeft gewoond op een gegeven moment een ander plekje moet worden gezocht. Monique en Pierre verkopen dan ook geen sprookjes. Monique: "Het is iets om goed over na te denken Helaas is het ons ons ook overkomen nadat onze pleegdochter acht jaar bij ons heeft gewoond." Moeilijk, maar het doet ze niet anders denken over de pleegzorg. "Het is heel hard nodig. Naast de dalen hebben we samen heel mooie momenten beleefd."

Jaren geleden verhuisden Monique en Pierre van Amsterdam naar Amstelveen. "Daardoor kregen we meer ruimte. Bovendien hadden we de tijd. We hadden geen kinderen en besloten ons aan te melden als pleegouders," aldus Pierre. "Als pleegouders kun je een aantal voorkeuren aangeven. Bijvoorbeeld de leeftijd," vertelt Monique. "Je kunt kinderen opvangen in het weekend, de vakantie, voor korte of lange tijd," vult Pierre aan.  

Het stel werd gekoppeld aan een vierjarig meisje. Het crisispleeggezin waar ze was ging op vakantie, daarom was haast geboden." Waar normaliter meer tijd wordt uitgetrokken voor een kennismaking, kwam het meisje nu na twee ontmoetingen al bij het stel wonen. "De eerste keer dat we haar zagen dachten we dat het niet klopte. Ze leek zo groot! Maar naarmate we haar langer kenden, hoe jonger ze leek."

Voor beide partijen was het wennen. "Ze kwam bij ons in de zomervakantie. Een heel enthousiast en extravert meisje, dat de hele dag aan het zingen was. Ook om niet over het hoofd te worden gezien."

Na de vakantie ging ze naar school. "Normaliter groei je samen met je kind op. Wij stapten er echter meteen vol in." Pierre werd als huisvader op het schoolplein in het begin door andere ouders op het gedrag van zijn pleegdochter aangesproken. "Dat was best lastig." Toch ging de overgang vrij makkelijk, al snel draaide het gezin. Hun pleegdochter werd over het algemeen goed geaccepteerd.

Naarmate hun dochter ouder werd, ontstonden er meer problemen. "Vooral toen ze in de pubertijd kwam. We dachten dat naarmate ze langer bij ons zou zijn de problemen minder zouden worden. Maar als gevolg van haar hechtingsstoornis werden de problemen meer. Niet gek dat dit juist in de pubertijd opspeelde: dan ga je immers op zoek naar je eigen identiteit." Sinds juni vorig jaar woont hun pleegdochter niet meer bij hen in huis. "Het ging niet langer. Dat was heel verdrietig. Voor ons blijft ze onze dochter. Na veel tijdelijke (crisis)plekken, is er een paar maanden geleden een langdurige plek op een groep voor haar gevonden, waar het beter gaat. Ook wij hebben sinds ongeveer een half jaar gelukkig weer contact met haar en maken wekelijks een afspraak voor een uitstapje. Dit doet ons alle drie goed."

Makkelijk hebben ze het niet gehad, maar toch hadden ze het niet willen missen. Sterker nog, als het straks beter gaat met hun pleegdochter, staan ze open voor een nieuw pleegkind. "In vergelijking met anderen hebben we het best moeilijk gehad. Dat heeft te maken met de hechtingsstoornis. Ik ben lid van een Facebookgroep voor pleegouders. Bij sommigen gaat het heel makkelijk, draait een kind makkelijk mee in het gezin. Bij anderen is de situatie complexer." Pierre: "Ik heb zeker geen spijt. Ik ben zelf enorm gegroeid door deze ervaring. We hebben diepe dalen meegemaakt, maar ook veel mooie momenten. Of ik het anderen zou aanraden, weet ik niet. Als je twijfelt, bedenk dan dat je geen universitaire studie hoeft te hebben afgerond om pleegouder te kunnen zijn. Duidelijkheid en affectie, dat is waar het om draait." Monique vult aan: "Veel mensen weten niet dat het bestaat. Bijvoorbeeld voor mensen die adoptie overwegen, zou het ook een idee kunnen zijn om na te denken over pleegzorg." Pleegzorg heeft een aantal voordelen, vindt Pierre. "In veel gevallen is het systeem (familie) van het pleegkind nog in beeld. Bovendien krijg je steun van pleegzorg." In Nederland zijn ook veel kinderen die hulp nodig hebben, aldus Monique. "Er zijn zoveel kinderen die een thuis zoeken. Als je de liefde, de middelen en de ruimte hebt, waarom zou je dan niet iemand anders helpen?"

Nieuwe landelijke campagne van start in Week van de pleegzorg: openjewereld.nu
Voor meer dan 22.000 kinderen in Nederland is het niet vanzelfsprekend om thuis veilig en stabiel op te groeien. Gelukkig zijn er veel pleeggezinnen die een kind liefdevol opvangen. Om te zorgen dat er een passende plek is voor ieder kind dat pleegzorg nodig worden er nieuwe pleegouders gezocht. Je kunt op verschillende manieren pleegouder zijn: deeltijdpleegouder, tijdelijke opvang, of acute opvang in noodsituaties of je vervult een meer coachende rol voor een tiener. Ontdek welke manier van pleegzorg bij jou past en doe de test op www.openjewereld.nu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie