Wethouder Floor Gordon: ‘Woningbouw komt op stoom.
Wethouder Floor Gordon: ‘Woningbouw komt op stoom." René de Leeuw

Wethouder Gordon: 'Meeste mensen geholpen met middelduur huis'

2 oktober 2019 om 11:00 Wonen

AMSTELVEEN De woningbouw komt op stoom in Amstelveen. Maar er klinkt wel bij ieder bouwplan kritiek in de gemeenteraad: er zitten niet genoeg middeldure woningen in en sociale huurwoningen ontbreken helemaal. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) vindt die kritiek niet terecht. Volgens haar is het aandeel van middeldure woningen in de nieuwste plannen juist heel hoog en worden ook mensen met een krappe beurs geholpen.

Dat het bouwen op gang komt, blijkt volgens Floor Gordon uit de cijfers: "In 2006-2017 zijn er in Amstelveen ruim 4.600 woningen gebouwd, ruim 400 per jaar. Het huidige college heeft in anderhalf jaar al bouwplannen goedgekeurd gekregen in de raad voor 1.600 woningen. Als de raad het plan voor Landtong goedkeurt, dan kom je op 1.750. Intussen zijn er 1.300 in aanbouw die in de vorige collegeperiode zijn goedgekeurd, zoals de Bankrastoren en Klaasje Zevenster. Plannen voor nog eens 1.300 woningen zijn in voorbereiding. Dan laat ik buiten beschouwing 2.500 studentenkamers die we in Uilenstede/Kronenburg willen realiseren en mogelijk 1.100 woningen in De Scheg. Verder zien we kansen voor 3.500 woningen in Legmeer."

AFSPRAKEN Veel van de nu in aanbouw zijnde woningen zijn duur. "Daarvan liep de voorbereiding al jaren," zegt Gordon. "De gemeente kan niet zomaar van afspraken met ontwikkelaars af, omdat je dan een onbetrouwbare partner wordt. Maar in nieuwe projecten die dit college in gang heeft gezet, zoals aan de Startbaan, Biesbosch en Landtong valt gemiddeld driekwart van de woningen in het middensegment. Dat is veel en daar ben ik trots op. Met deze woningen helpen we onder meer leraren, politieagenten en zorgwerkers, mensen die net boven de sociale huurnorm verdienen en hier nu geen woning kunnen vinden. We proberen met ontwikkelaars af te spreken die woningen aan mensen uit die beroepsgroepen toe te wijzen. Voor Biesbosch en de Startbaan is dat gelukt. Zulke projecten geven we dan prioriteit bij het doorlopen van de gemeentelijke procedures."

OPPERVLAKTE Gordon erkent dat de vloeroppervlakte van die woningen vaak beperkt is, vooral in de lage middeldure sector (720 tot 915 euro per maand), meestal 50 tot 70 vierkante meter, soms niet meer dan 40. "Maar het gaat wél om níeuwe woningen in een gewilde gemeente, soms vlakbij de polder, voor 800, 900 euro. Dat is best aantrekkelijk. Het is een kwestie van locatie, locatie, locatie. Dat de woningen klein zijn, komt door de hoge grondprijzen. Zelfs als de grond eigendom is van de gemeente, zoals aan Landtong, dan moeten we uitgaan van onafhankelijk getaxeerde grondprijzen. We kunnen de grond niet gratis of voor een lage prijs uitgeven. Dat zou staatssteun zijn en dat is verboden."

SOCIAAL Wat in de nieuwe plannen tot nu toe niet voorkomt, zijn sociale huurwoningen. GroenLinks en SP zijn daarom een actie begonnen om druk uit te oefenen voor het bouwen daarvan. Gordon wijst op het coalitieakkoord: "Daarin is afgesproken dat we in de sociale huursector de verkoop van woningen stimuleren en dat verkochte woningen worden teruggebouwd, zodat de sociale voorraad op peil blijft. Eigen Haard heeft tot nu toe echter nul sociale huurwoningen verkocht. Echter, we hebben wel projecten in voorbereiding. Denk aan de voor Uilenstede/Kronenburg gedachte 2.500 studentenwoningen. Die vallen in de sociale sector. Er is een schreeuwend tekort aan studentenwoningen en deze plek is daar heel geschikt voor. Behalve studenten van universiteiten kunnen hier ook HBO-ers en MBO-ers terecht, onder wie onze toekomstige zorgwerkers. Aan de Lindenlaan willen we, samen met Eigen Haard, een project met sociale en middeldure woningen realiseren. Dat wordt nu uitgewerkt. Wijkcentrum Alleman willen we vervangen en combineren met woningen, waaronder een substantieel aantal sociale huurwoningen."

"Inderdaad kiest het college verder vooral voor middeldure woningen, omdat er daarvan in Amstelveen weinig zijn. Er zijn hier veel sociale en veel dure woningen. Daar tussenin is er weinig aanbod. Amstelveen is geen evenwichtige stad. Daarbij speelt dat veel voorheen gebouwde middeldure woningen al snel na de oplevering door prijsverhogingen naar de dure marktsegmenten zijn doorgestoten. Dat kunnen we nu beter reguleren doordat de raad vorig jaar bepaald heeft dat middeldure huurwoningen tenminste twintig jaar middelduur moeten blijven."

REGIONAAL "Woningbouw is een regionale zaak. Ik denk dat je als regio samen voor een goed aanbod moet zorgen en dat nu vooral gemeenten met minder sociale woningen dan wij moeten bijbouwen. Ruim 32 procent van de Amstelveners betaalt een sociale huur, daarnaast bewoont nog 4 procent sociale woningen met een hiervoor substantieel te hoog inkomen. Dit is nog exclusief ruim 2100 studentenkamers in Uilenstede. Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel hebben tussen 23 en 31 procent sociale woningen. Wanneer Amstelveen groeit, kijken we natuurlijk wat dat betekent voor onze sociale woningvoorraad. Maar je moet sociale woningen ook kunnen bouwen op geschikte plekken. Kijk naar Landtong: in de wijk Groenelaan valt al 47 procent van de woningen in de sociale huursector. Daar willen we een andere doelgroep toevoegen om die wijk gezond en de voorzieningen op peil te houden."

WACHTLIJST Maar waar moet de werkende jongere naar toe die niet in Uilenstede terecht kan en niet genoeg verdient voor een hypotheek? "Als ze op de wachtlijst voor sociale woningen komen, dan zijn ze zo tien jaar verder tot ze een woning krijgen," zegt Gordon. "Wij denken dat zij meer kans maken in de vrije sector. Een oplossing kan zijn samen een woning te betrekken. In het middensegment kun je voor samen 800 euro per maand met z'n tweeën prima wonen. Mijn collega-wethouder Rob Ellermeijer presenteert binnenkort de Woonagenda van het college. Daarin worden dergelijke onderwerpen verder uitgewerkt."

TRANSFORMEREN "Voor mensen met een klein inkomen noem ik ook graag het concept van het World Wide Building aan de Bovenkerkerweg, waar een ontwikkelaar een kantoor transformeerde naar een particulier appartementengebouw inclusief 75 woningen met een huurprijs onder de sociale huurgrens, voor met name Amstelveners. Dat kan dus ook. Als college kijken we verder naar de flexibiliteit van woningen. Bijvoorbeeld dat je kleine woningen later kunt samenvoegen als er later meer behoefte ontstaat aan grotere. Denk tenslotte ook aan het 'friends-concept' met een gemeenschappelijke huiskamer en eigen slaapkamer. De gezamenlijke huurprijs is wel hoog, maar omdat je er met meerderen woont, is het per bewoner goed te doen. Zelf heb ik in een klein huisje in De Pijp in Amsterdam gewoond. Ik heb het kunnen betalen door er samen met een vriendin in te trekken. Ik was er heel blij mee."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie