Overleg bij een volle bouwcontainer die deels de stoep blokkeert in de Catharina van Clevelaan.
Overleg bij een volle bouwcontainer die deels de stoep blokkeert in de Catharina van Clevelaan. René de Leeuw

Controles ter bestrijding overlast bouwcontainers van start

29 augustus 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN De vakantieperiode is voorbij en in de straten duiken overal containers voor bouwafval op. Die veroorzaken nogal eens overlast. Ze blokkeren stoepen, er valt of waait van alles uit, ze staan er soms eindeloos en mensen vergeten de komst van een container bij de gemeente te melden. Hoogste tijd, zo vindt het college, voor gerichte controles. Dinsdag 27 september vond zo'n controle plaats in Randwijck.

Halverwege de middag komen bij tropische temperaturen zo'n tien personen bijeen op de hoek Amsterdamseweg - Catharina van Clevelaan, onder wie de wethouders Herbert Raat en Floor Gordon, wijkbeheerders, een handhaver, nog enkele ambtenaren en wijkbewoners. Enkele weken geleden riep wethouder Herbert Raat inwoners op om overlast van containers te melden. "Dat heeft zo'n vijftien, zestien reacties opgeleverd," zegt hij. "Een teken dat het probleem leeft."

Verzamelpunt is de stoep voor de vroegere apotheek Amelink, waar een verbouwing plaatsvindt. "Het duurt al een half jaar en het is vanaf de eerste dag een teringzooi," zegt een buurtbewoner. Het ziet er inderdaad rommelig uit. De stoep ligt open zonder ordentelijke afzetting en rond het pand staan drie niet-afgedekte containers. Eén daarvan blokkeert deels de stoep. "Lastig als je daar met een rolstoel langs wilt," merkt wethouder Gordon op. Het zorgelijkst bij deze temperaturen is waarschijnlijk een gasfles die al enkele weken in de volle zon staat. Ook rijzen er twijfels of wat hier gebeurt bouwkundig wel verantwoord is. Het werk wordt uitgevoerd door Oost-Europeanen in dienst van onderaannemers. De gemeente gaat de hoofdaannemer benaderen voor tekst en uitleg en stuurt ook zeker een bouwinspecteur langs.

MELDEN Onderweg naar Plantsoen Laanhorn legt handhaver Eddy Dekkers uit dat het plaatsen van containers altijd bij de gemeente moet worden gemeld. "Overtredingen kunnen een boete opleveren van 240 euro. Containers mogen maximaal zes weken staan. Dat is wel eens lastig te handhaven. Soms wordt een container een dag eerder afgeleverd of enkele dagen later dan afgesproken opgehaald. Vaak werken mensen goed mee als ze gewezen worden op overlast die ze veroorzaken. Een tijdje terug waaide er bij Groenhof veel piepschuim uit een container het water in. Daar zette de aannemer vervolgens enkele mensen en een bootje in om de rommel op te ruimen."

Op Laanhorn staan twee grote groene, dichte containers. Er zwerft geen rommel omheen. "Dit heeft Amstelveense kwaliteit," zegt wethouder Raat goedkeurend. Wel blijken de containers er te lang te staan, omdat door omstandigheden het werk enkele weken stil lag. Dat stelt dan wel de regels op de proef. Bij een hoekhuis aan de Koen van Oosterwijklaan ziet het er niet uit, maar er staat keurig een hek omheen en alles gebeurt op eigen terrein. "Hier kunnen we weinig aan doen," erkent Dekkers. "Wel hebben we werk gemaakt van een toilet dat ontzettend stonk."

Controles als deze vinden de komende tijd vaker plaats.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie