Wethouder Herbert Raat met Daniël Metz van Museum zonder Muren
Wethouder Herbert Raat met Daniël Metz van Museum zonder Muren Gemeente Amstelveen

Amstelveen krijgt twee lokale historische routes

27 augustus 2019 om 16:00 Historie

AMSTELVEEN Amstelveen krijgt twee historische routes om inwoners bekend te maken van de geschiedenis van Amstelveen. Stichting Museum zonder Muren, die dit reeds met succes heeft gedaan voor gemeenten als Amsterdam en Brugge, gaat de routes vormgeven. De thema's van de routes worden: Randwijck/Elsrijk (WO II) en Oude Dorp/Keizer Karelpark (van dorp naar stad).

Om het historisch besef en gevoel van verbondenheid van de inwoners met Amstelveen te vergroten besteedt het college van B en W veel aandacht aan de lokale geschiedenis. De gemeenteraad heeft hier zelfs structureel budget voor vrij gemaakt. Historische routes door de gemeente met elk een eigen thema is een nieuwe activiteit die in dat kader georganiseerd wordt.

Wethouder Herbert Raat (Cultuur) vindt aandacht voor het historisch besef belangrijk: "In onze dynamische gemeente met steeds wisselende bewoners willen wij Amstelveners verbinden door de geschiedenis in beeld te brengen en betekenis te geven. De Stichting Museum zonder Muren heeft hier veel ervaring mee en doet dat op een eigentijdse manier. De reacties van andere gemeenten zijn heel positief."

De routes worden uitgezet door de gemeente aan de hand van informatiepanelen in de openbare ruimte en een onderliggende website. Daarbij komt er in het Stadshart een zuil met informatie over de routes. De Stichting Museum zonder Muren gaat jaarlijks rondleidingen verzorgen tijdens het Open Monumentenweekend.

Participatie vormt een belangrijk onderdeel van het project: belanghebbenden en bewoners kunnen meedenken en -praten over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld, vóór en dóór Amstelveners.

Museum zonder Muren is opgericht door Daniël Metz. Hij woont in Amstelveen en kent de plaats en haar geschiedenis goed. Bovendien kent hij belanghebbende partijen, zoals Vereniging Historisch Amstelveen, Platform C en leden van de Werkgroep Randwijcklaan 13. Zij zijn een belangrijke informatiebron voor ontwikkeling van de routes.


EERSTE RONDLEIDING Zaterdag 14 september vindt de eerste historische rondleiding door Stichting Museum zonder Muren plaats tijdens het Open Monumentenweekend. De route loopt door Randwijck/Elsrijk. Aanmelden kan via historie@amstelveen.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmeldingen waarvoor geen plaats meer is, worden ingedeeld bij een volgende rondleiding die in de loop van het jaar plaatsvindt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie