De stakende verloskundigen in Amstelveen.
De stakende verloskundigen in Amstelveen. Aangeleverd

Amstelveense verloskundigen roepen met stiptheidsactie Tweede Kamer op om besluit minister tegen te houden

23 mei 2022 om 15:00 Zorg

AMSTELVEEN Verloskundigen door heel Nederland hebben maandag 23 mei hun werkzaamheden neergelegd. Zo ook de Amstelveense en Amsterdamse verloskundigen. Dinsdag 24 mei debatteert de Tweede Kamer over het besluit van minister Kuipers van VWS om Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Wanneer Integrale Bekostiging wordt ingevoerd stelt dit de ziekenhuizen in staat de volledige verloskundige zorg te declareren. Daarmee wordt gevreesd voor het voortbestaan van laagdrempelige verloskundige zorg in de wijk en de keuzevrijheid van de zwangere.

In de afgelopen maanden hebben 200.000 burgers en zorgprofessionals geprotesteerd tegen het besluit van minister Kuipers om Integrale Bekostiging in te voeren. De verloskundigen vrezen dat minister Kuipers van VWS, de NZa en zorgverzekeraars dit protest negeren.

De Amstelveense en Amsterdamse verloskundigen hopen met hun stiptheidsactie de Tweede Kamer op te roepen om het besluit van de minister alsnog tegen te houden. Zij houden vandaag samen dienst vanuit enkele locaties in Amstelveen en Amsterdam, in plaats van op de eigen verloskundige praktijken in de wijk. Voor de Amstelveense verloskundigen gebeurt dit vanuit Echocentrum SAM& in Ziekenhuis Amstelland. Zij doen vandaag geen thuisbevallingen, geen huisbezoeken voor spoedcontroles of kraamvisites en willen hiermee laten zien wat de consequenties zijn van het beleid in de toekomst.

Op 12 april kwamen de verloskundigen al in actie tijdens een landelijke actiedag in Den Haag. 


De actie op 12 april in Den Haag. - Aangeleverd

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie