Menno van Leeuwen (VVD) in de Regioraad van de Vervoerregio.
Menno van Leeuwen (VVD) in de Regioraad van de Vervoerregio. Aangeleverd

VVD Amstelveen vreest gevolgen plan Amsterdam autoluw maken binnenstad

15 mei 2023 om 10:53 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd om veel wegen door de stad te gaan afsluiten voor doorgaand autoverkeer. Deze plannen zijn onderdeel van de ambitie van Amsterdam om het gebied binnen de Ring A10 autoluw te maken. VVD Amstelveen is bezorgd over de gevolgen die dat kan hebben voor de bereikbaarheid van hulpdiensten, zoals bijvoorbeeld de spoedeisende hulp van het VUMC. ‘Het kan niet waar zijn, dat door deze plannen daar problemen mee zou kunnen ontstaan,’ stelt de partij. De gemeenteraadsfractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W van Amstelveen.

Als de nieuwe plannen doorgaan, dan zal ook de doorstroming van het verkeer in buurgemeenten als Amstelveen ernstige hinder ondervinden, zo vreest VVD Amstelveen. “Vorig jaar hebben wij gezien wat de afsluiting van de Buitenvelderstelaan voor Amstelveen betekent. Iedereen op de Beneluxbaan stond muurvast. Ik moet er niet aan denken, dat dat voortaan altijd zo gaat zijn,” aldus VVD-raadslid Menno van Leeuwen, tevens lid van de raad van de Vervoerregio Amsterdam.

Daarnaast worden ook negatieve gevolgen van de plannen van Amsterdam verwacht voor het verkeer op de A10 en A9. Terwijl Amsterdam deze plannen introduceert, worden door het Rijk juist miljardeninvesteringen hierin gedaan zoals in de verbreding van de A9 en het toekomstige Zuidasdok. ”Het idee is dat mensen dan vanzelf de auto zullen laten staan, maar op dit moment zijn hiervoor te weinig alternatieven en nemen de budgetten voor het openbaar vervoer eerder af dan toe. Men moet eerst de zaken voor elkaar hebben voordat met de mensen uit hun auto pest,” stelt Van Leeuwen.

Naast de vragen aan B en W heeft Van Leeuwen in de Vervoerregio Amsterdam ook aandacht gevraagd voor fietsveiligheid, het verbreden van de Bovenkerkerweg, een OV-station in Legmeer en de wens om Amstelveen-Zuid/Aalsmeer/Uithoorn een directe OV-verbinding te geven met Schiphol.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie