KvA traint onder meer in de Nieuwe Bankrashal. Daar worden ook wedstrijden gespeeld.
KvA traint onder meer in de Nieuwe Bankrashal. Daar worden ook wedstrijden gespeeld. Naomi Heidinga

Voldoende sportruimtes in Amstelveen? Volgens gemeente is het aanbod toereikend

18 oktober 2023 om 09:00 Verenigingen Verenigingsleven Amstelveen Tips van de redactie

AMSTELVEEN Er hoeft tot 2026 geen sporthal of gymzaal worden bijgebouwd, aldus de gemeente. Toch is het een puzzel voor AmstelveenSport om de planning wat betreft sportlocaties rond te krijgen. Meer ruimte is daarom altijd welkom, aldus directeur Heleen van Ketwich Verschuur.

Vorige week ging het in deze serie over wachtlijsten. Sommige verenigingen willen wel meer leden aannemen, maar kunnen hen simpelweg niet kwijt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Badminton Vereniging Martinus Amstelveen. De vereniging traint op twee locaties: in sporthal De Meerkamp en in de Jane Addamshal. De vereniging moet niet alleen nieuwe leden teleurstellen, dat geldt ook voor bestaande leden die graag vaker zouden spelen. 

TRIBUNE

Ook Korfbalvereniging Amstelveen (KvA) heeft nog wel wat te wensen. De vereniging heeft zelf velden met een clubgebouw, die tijdens het buitenseizoen worden gebruikt. In de herfst en winter wordt binnen gespeeld en getraind. Dan heeft de vereniging geen vaste plek; er wordt op verschillende plekken getraind. Bij KvA vinden ze het niet raar dat verenigingen die jaarrond een binnensportaccommodatie nodig hebben, voorrang krijgen. Maar jammer is het wel, dat leden op verschillende plekken moeten trainen. Dat draagt niet bij aan het clubgevoel. Wedstrijden worden gespeeld in de Nieuwe Bankrashal. Vanaf de tribune is geen goed zicht op het veld. “Mijn oma moet noodgedwongen op een gymbankje zitten als ze een wedstrijd bezoekt,” aldus één van de spelers. 

EMERGOHAL

Bij Basketbalvereniging MBCA was tot voor kort ook sprake van een gebrek aan trainingscapaciteit. De club speelt en traint in de Ben Goudsmithal. Sinds september wordt tevens getraind in de sporthal van het Herman Wesselink College. De vereniging is blij met de extra ruimte, al is de huur van de zaal van het HWC hoger dan die van de Goudsmithal. Deze hal ademt inmiddels basketbal, maar is niet geschikt voor wedstrijden op het hoogste niveau. Bij de reguliere velden is er te weinig uitloop, met het risico dat spelers tegen de muur knallen. Wedstrijden op eredivisieniveau worden daarom op het center court gespeeld. “In het verleden was de kantine vaak niet open,” vertelt voorzitter Paul Kienstra. “Bezoekende teams, afkomstig uit heel Nederland, konden daardoor geen koffie krijgen. Gelukkig is het nu beter, maar we missen een zaalbeheerder, zoals in Amsterdamse sporthallen gebruikelijk is.” Ze zouden graag spelen in een wedstrijdhal. “De Emergohal zou wat dat betreft een goede optie zijn: er zijn tribunes, er is een beheerder en er is voldoende parkeerruimte.” 

Amstelveen presteert goed wat betreft sportaccommodaties: de gemeente staat eerste op de ranglijst van gemeenten met de meeste sportfaciliteiten per inwoner.

AMSTELVEENSPORT

Veel van de beschikbare zaalruimte wordt verhuurd door AmstelveenSport. Directeur Heleen van Ketwich Verschuur: “We hebben een hoge bezettingsgraad, het is elk jaar een puzzel om de planning rond te krijgen, waarbij zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de wensen van verenigingen. Omdat alles vol zit, kunnen zalen bijna nooit aan andere partijen worden verhuurd. In het huidige aanbod zit bijvoorbeeld de blaashal. Dat zou een tijdelijke oplossing zijn. Ik wil er in de toekomst graag van af. Met de gymzaal van het HWC en de sporthal van het KKC is dat straks mogelijk. Met KKC is intensief overleg gevoerd over hoe de zaal nog meer kan worden gebruikt, na schooltijd. Bijvoorbeeld voor zaalhockey, basketbal en badminton.” Amstelveen presteert goed wat betreft sportaccommodaties: de gemeente staat eerste op de ranglijst van gemeenten met de meeste sportfaciliteiten per inwoner, memoreert ze. “Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen.”

E-GAMES

Voor nieuwe sporten is met het huidige aanbod bijvoorbeeld weinig ruimte. “Stel E-Games nemen een vlucht, dan is daar niet zo 1-2-3 ruimte voor gevonden,” aldus Van Ketwich Verschuur. “De processen om tot nieuwe accommodaties te komen duren lang.” Eén van die processen van de lange adem is het nieuwe zwembad, een andere tak van AmstelveenSport. Voor zwemlessen zijn de wachtlijsten inmiddels behoorlijk opgelopen. Naar verwachting wordt het nieuwe zwembad medio 2025 opgeleverd. 

BEGRIP

Verenigingen begrijpen dat de gemeente niet zomaar een nieuwe hal kan bijbouwen. Er is niet veel ruimte, en een sporthal is een kostbare investering. Veel verenigingen zijn daarom blij met wat ze hebben. Bij nieuwbouw zouden verenigingen eerder geraadpleegd moeten worden. Dat gebeurt nu ook, maar in geval van gymzalen is het onderwijs leidend. Logisch, omdat dit een taak van de overheid is. Gemeenschapsgeld kan maar één keer worden besteed. Bij de aanvang meer investeren zodat een zaal echt multifunctioneel is, kan op de lange termijn echter winst opleveren. Zo voorkom je dat zalen overdag of ‘s avonds leeg staan. 

MEERJARENPLAN

In het Strategisch Meerjarenplan Sportaccommodaties 2023-2026 is de stand van zaken wat betreft de accommodaties beschreven, evenals de behoefte voor de komende jaren. “De sportverenigingen en AmstelveenSport zijn meegenomen in het onderzoek door het Mulier Instituut dat heeft geleid tot de nota strategisch meerjarenplan Sportaccommodaties 2023-2026,” aldus de gemeente. “In het onderzoek zijn ledenaantallen van sportbonden en verenigingen meegenomen.” Uit het onderzoek blijkt dat tot 2026 geen nieuwbouw nodig is. Er is wel een tekort aan voetbalvelden. Dit wordt opgelost met de aanleg van kunstgrasvelden en een betere spreiding. Op dit moment zijn er geen concrete plannen voor een nieuw multifunctionele sportaccommodatie in Amstelveen-Zuid. De verenigingen moeten het de komende tijd dus met de huidige ruimte doen.

Naomi Heidinga

Mede mogelijk dankzij het Mediafonds

Lees hier de andere verhalen uit de rubriek Verenigingsleven.

MBCA traint in de Ben Goudsmithal. Sinds september kan de vereniging ook terecht bij het Hermann Wesseling College.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie