De Tweede Kamer vindt dat boa's niks aan hun uniform mogen toevoegen wat afbreuk doet aan hun neutraliteit.
De Tweede Kamer vindt dat boa's niks aan hun uniform mogen toevoegen wat afbreuk doet aan hun neutraliteit. Naomi Heidinga

Wethouder blij met Kamermeerderheid voor verbod religieuze uitingen boa´s

16 december 2021 om 10:45 Politiek

AMSTELVEEN De Amstelveense wethouder Herbert Raat (Handhaving) is verheugd dat een meerderheid in de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken voor het verbod op het dragen van religieuze uitingen door boa´s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Het gaat daarbij onder meer om het dragen van een hoofddoek of een keppeltje. ‘Religieuze symbolen horen bij het privé-leven en niet bij een openbare functie als boa of politie,’ aldus de VVD-wethouder.

De Kamermeerderheid sprak zich voor het verbod uit door een motie aan te nemen die was ingediend door de PVV. De partij maakte een vergelijking tussen de positie van de boa´s en politie-agenten. Voor hen is vastgelegd dat ze niets aan hun uniform mogen toevoegen wat afbreuk doet aan hun neutraliteit. Dat zou volgens de PVV ook voor boa’s moeten gelden. De motie kreeg de de steun van de VVD, SP, SGP, JA21, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, BoerBurgerBeweging en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt.

De Tweede kamer sprak zich voor het verbod uit nadat de Utrechtse gemeenteraad in november een motie had aangenomen  om boa’s tijdens hun werk toe te staan een hoofddoek of keppeltje te dragen. Wethouder Herbert Raat sprak zich daar toen direct tegen uit. “Als je de overheid vertegenwoordigt in het publieke domein moet je een neutrale uitstraling hebben. Dat is fundamenteel van belang vanwege de scheiding van kerk en staat. Na je werk mag je natuurlijk zijn wie je wil zijn,” aldus Raat in november reactie op het standpunt van de Urtechtse gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie