Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil boa's toestaan om een hoofddoek of keppeltje te dragen
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil boa's toestaan om een hoofddoek of keppeltje te dragen Naomi Heidinga

Wethouder Raat (Handhaving): ‘Religieuze symbolen horen niet bij openbare publieke functie´

15 november 2021 om 13:20 Overig

AMSTELVEEN De Amstelveense wethouder Herbert Raat (Handhaving) is principieel tegen het toestaan van religieuze hoofddeksels in openbare publieke functies. De VVD-lijsttrekker reageert daarmee op een besluit van de gemeenteraad van Utrecht dat boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) een hoofddoek of een keppeltje mogen dragen als ze in uniform zijn. “Als je de overheid vertegenwoordigt in het publieke domein moet je een neutrale uitstraling hebben. Dat is fundamenteel van belang vanwege de scheiding van kerk en staat. Na je werk mag je natuurlijk zijn wie je wil zijn.” 

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil boa’s toestaan om een hoofddoek of keppeltje te dragen, omdat het stadsbestuur daarmee wil laten zien dat het diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht gaat over invoering van deze maatregel overleggen met de andere drie grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De burgemeesters van deze steden zijn volgens een artikel in de Volkskrant voorstander van het religieuze hoofddeksels en proberen daar al langer landelijk meer draagvlak voor te creëren. 

TELEURGESTELD Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus liet vandaag in een artikel in de Telegraaf weten niet in verzet te komen tegen het voornemen van de gemeente Utrecht om boa’s voortaan een hoofddoek te laten dragen. Gemeentes gaan volgens hem over hun eigen werknemers. Herbert Raat is teleurgesteld in deze reactie. Volgens hem moet het kabinet hier stelling tegen nemen en opkomen voor de scheiding van kerk en staat. “Dat heeft niets te maken met vrijheid van godsdienst. De overheid is geen particulier bedrijf. Als je voor de overheid werkt is dat van geheel andere orde en moet je neutraliteit uitstralen.”

Raat wijst in zijn bericht op Twitter ook op de argumenten die publicist Paul Scheffer reeds in 2020 aanvoerde in zijn artikel ‘Het multiculturele drama’. ‘Tolerantie moet worden verdedigd tegenover gewetensdrang. In het openbare leven behoort geen plaats te zijn voor stromingen die de scheiding tussen kerk en staat willen opheffen of de gelijke rechten van man en vrouw willen opheffen. Religieuze symbolen als hoofddoekjes horen bij het privéleven en niet bij een openbare functie als de politie,’ aldus het artikel van Paul Scheffer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie