De gemeente beschikt over voldoende buffers om tegenslagen op te kunnen vangen.
De gemeente beschikt over voldoende buffers om tegenslagen op te kunnen vangen. René de Leeuw

Amstelveen gaat niet bezuinigen ondanks onzekere tijd met fikse uitdagingen

7 oktober 2021 om 20:00 Politiek

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft de concept-begroting voor 2022 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Amstelveen voor flinke uitdagingen staat die om aandacht en geld vragen. Het gaat daarbij niet alleen om het herstel na de coronacrisis, maar ook om stevige gemeentelijke ambities op het gebied van nieuwbouw, infrastructuur en duurzaamheid. Tegelijkertijd heerst er onduidelijkheid over het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt zolang er nog geen nieuw regeerakkoord is. Desondanks heeft het college een sluitende begroting gepresenteerd die met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen ook financiële ruimte voor het nieuwe gemeentebestuur biedt om keuzes te maken. Daarbij is er voor gekozen om niet te bezuinigen en de lokale lasten alleen met een inflatiecorrectie van 2 procent te laten stijgen. 

Besluitvorming over de begroting vindt op 10 november plaats in de gemeenteraad. De programmabegroting is een uitwerking van de prioriteiten die de gemeenteraad eerder dit jaar in de perspectiefnota heeft vastgesteld. De gemeente gaat er net als tijdens de coronacrisis mee door om inwoners en ondernemers waar mogelijk te steunen. Het college zet in op herstel, ondanks dat net als in veel andere gemeenten de financiën onder druk staan. “Op dit moment kiezen wij echter niet voor bezuinigingen of lastenverhogingen die wellicht later ‘niet nodig’ blijken”, aldus wethouder Herbert Raat (Financiën).

ONZEKER De financiële toekomst is echter ook voor de gemeente onzeker. “Al zijn er positieve signalen over het herstel van de economie, er zijn ook risico’s zoals schaarste aan grondstoffen en arbeid. En zolang er geen nieuw regeerakkoord is, is het onduidelijk of er structureel voldoende geld komt voor gemeenten voor het klimaatakkoord, de tekorten in de jeugdzorg en de invoering van de Omgevingswet,” aldus Raat. Voor zover het Rijk bijspringt, is dit alleen incidenteel voor 2021/2022. Ook is nog niet bekend hoe de nieuwe verdeling van het Gemeentefonds voor Amstelveen zal uitpakken. 

LOKALE LASTENDe lokale lasten gaan in 2022 met 2 procent omhoog. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt alleen met de inflatiecorrectie, terwijl de waarde van de woningen met 9 procent toenam. De afvalstoffenheffing gaat met iets meer omhoog (3,5 procent), omdat de kosten voor de inzameling zijn gestegen. Vanwege corona is er meer papier ingezameld en zijn de openingstijden van het afvalbrengstation verruimd. De rioolheffing blijft gelijk. Opgeteld betekent dit dat de gemeentelijke lasten voor een gezin in een gemiddelde koopwoning met 2 procent stijgen. Dat is 15,95 euro op jaarbasis.

VOLDOENDE BUFFERS Ondanks deze uitdagingen en onzekerheden waar Amstelveen voor staat, heeft de gemeente volgens het college een gezonde vertrekpositie. ‘We beschikken over voldoende buffers om tegenslagen te kunnen opvangen. De begroting is flexibel genoeg om bij te sturen bij dreigende tekorten. Daarbij heeft Amstelveen jarenlang gekozen voor een lage lokale lastendruk voor inwoners bij een hoog voorzieningenniveau). Afhankelijk van de inkomsten vanuit het Rijk is dat wellicht niet op dit niveau vol te houden. Verhoging van de ozb is een optie op termijn.’

GROTE PROJECTEN De gemeente gaat ook door met grote projecten zoals de herinrichting van het A9-gebied /Oude Dorp en het Stadshart. Om de krapte aan woningen aan te pakken werkt Amstelveen aan diverse projecten. Het college zet daarbij in op betaalbare woningen voor middeninkomens in binnenstedelijke projecten, de nieuwe woonwijk de Scheg en gebiedstransformaties zoals Kronenburg en de Legmeer. ‘Dit laatste project is een omvangrijk, complex project met een hoog risicoprofiel. Het economisch klimaat is nu gunstig, maar dat kan veranderen. Daar houden we rekening mee in onze reserves,’ aldus het college.

De gemeente gaat ook in de komende jaren door met investeren in de samenleving. Zo is er 52 miljoen euro gereserveerd voor onderwijshuisvesting, sport en de uitbreiding van het zwembad. Ook zijn grote bedragen gereserveerd om de tekorten in het sociaal domein op te vangen. Dit betreft met name de jeugdzorg. Op deze manier wordt de (jeugd)zorg gecontinueerd.

De programmabegroting is hier te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie