Afbeelding
Overhemden

Tips om het doorschijnen van je overhemden tegen te gaan

17 april 2020 om 07:45 Partnercontent

Je ziet vaak dat mannen t-shirts dragen onder het overhemd op zowel business als casual gelegenheden. Als je een wit t-shirt draagt onder een wit overhemd, schijnt dit door. Terwijl het niet de bedoeling is dat het witte overhemd doorschijnt. Het is een probleem waar veel mannen dagelijks mee te maken hebben. Veel mannen weten niet wat ze hier kunnen tegen doen. In dit artikel behandelen we een aantal punten om doorschijnen tegen te gaan. Interessant? Lees dan snel verder. 

De stof
Overhemden van een goede kwaliteit stof schijnen minder door. Voor het produceren van overhemden worden verschillende soorten stoffen gebruikt. Je kunt kiezen uit katoen, katoen, synthetische vezels zoals polyester, linnen, flanel, zijde, jeans en combinaties en mixen van die stoffen. Een dik katoenen shirt, jeans overhemd of een overhemd van flanel zal minder snel doorschijnen. Een overhemd gemaakt van linnen zal eerder de neiging hebben om door te schijnen.

Overhemden van betere kwaliteit zoals de overhemden merken Eton, John Miller, van Laack en Stenströms kosten iets meer, maar als de ervaring beter is bij een iets duurder overhemd, wil je niet meer terug naar de doorschijnende overhemden die je ervoor had. 

De weving
De weving is naast de stof ook bepalend voor het doorschijnen van je overhemd. Er zijn tal van verschillende soorten weeftechnieken. Er zijn drie fundamentele type wevingen.

  • Platbinding (plain weave)
  • Satijnbinding (satin weave)
  • Keperbinding of twill binding (twill weave)

Een platbinding is de meest basale van de drie en zorgt voor een duurzame en sterke stof. Bij dit type binding kruist de schering de inslag door eerst over de draad te gaan en vervolgens onder langs te gaan. Hierdoor wordt er een simpel kruiselings patroon in de stof geweven. In de meeste gevallen hebben de schering en inslag dezelfde massa (of zelfde draad) en zijn de afmetingen gelijk en evenredig (de afstand tussen de draden). De basketweave is een variatie op de platbinding (plain weave). In dit geval worden twee of meerdere draden gebundeld en vervolgens gebruikt als inslag of als schering of beiden.

Een satijnbinding ontstaat doordat vier of meer inslagdraden over de schering heen gaan of andersom. De ontstane stof voelt glad aan en glanst een beetje dankzij de speciale weving die als veel dichter wordt ervaren. Wanneer een satijnweving gevormd wordt uit materiaal met korte vezels, waaronder katoen, wordt de ontstane stof sateen genoemd.

In tegenstelling tot de platbinding en de satijnbinding heeft een keperbinding een patroon met parallelle diagonale lijnen. De inslagdraad gaat over één of meer scheringdraden heen en vervolgens onder één of meerdere door, waar er bij elke rij één stukje wordt opgeschoven. Hierdoor ontstaan karakteristieke diagonale lijnen in de stof. Wil je een overhemd dat niet zoveel doorschijnt, kies dan voor een overhemd met de keperbinding. Dit zijn onder andere een twillweving, visgraatweving en oxfordweving

Het is daarbij ook belangrijk of er met een losse draad geweven is, of dat de draden in elkaar gedraaid zijn. (Eén ply of twee ply). Een stof met twee ply schijnt minder waarschijnlijk door. En dan ten slotte ook nog even: hoe fijner de draad, hoe beter de kwaliteit van de stof en misschien anders dan dat je zou verwachten, hoe minder waarschijnlijk dat het overhemd doorschijnt.

Welk kleur t-shirt moet je aan onder een wit overhemd?
Mannen hebben vaak een wit t-shirt aan onder het overhemd. Vaak zie je dan de mouwen van het t-shirt hier doorheen, iets wat eigenlijk niet kan. De reden waarom je het t-shirt zo goed ziet, is omdat de witte kleur van het overhemd de kleur van het t-shirt versterkt. Als je graag t-shirts onder je overhemd draagt, kan je beter een grijs t-shirt onder je witte overhemd aan doen. Grijs contrasteert namelijk een stuk beter met de huid waardoor je het t-shirt niet of nauwelijks ziet. 

Leuk weetje voor de vrouwen!
Voor de vrouwen is het nog net iets anders. Je zal je het niet verwachten, maar vrouwen kunnen het beste een rode bh dragen onder een wit overhemd. Deze kleur is een stuk mooier dan een huidskleurige BH. De reden dat je een rode bh onder je witte kleding kunt dragen, is omdat de huid een rode ondertoon heeft waardoor die rode bh bij jouw huid kleurt. Behalve onder wit, kun je een rode bh eigenlijk onder elk kledingstuk dragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie