Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Gemeente vindt kleur blauw huis Westwijk te fel

10 maart 2020 om 17:02 Wonen

AMSTELVEEN Een huiseigenaar in Westwijk is in aanvaring met de gemeente gekomen over de kleur van zijn huis. Hij heeft zijn huis aan Botmar vorig jaar in de ogen van het gemeentebestuur te fel blauw geschilderd, en moet dit van de gemeente terugbrengen in een lichtere kleur op last van een dwangsom. De gemeente stelt dat zij meerdere klachten heeft ontvangen van omwonenden.

In 1994 heeft de gemeente een vergunning verleend voor de woning met gevels in een lichtblauwe kleur. De andere huizen in de buurt hebben een witte of lichte zandkleur. De kleur blauw die de bewoner heeft gekozen wijkt hier volgens de gemeente te sterk van af, waardoor het woongebied geen eenheid meer zou vormen. Die mening wordt gedeeld door de Stadsbouwmeester.

De discussie gaat dus over de vraag of de gekozen kleur als lichtblauw aangeduid kan worden. Het Nederlands Kleur Instituut vindt dat de huidige kleur een zeer verzadigde kleur blauw is en niet als lichtblauw kan worden aangemerkt.  

"Het is een lastige kwestie die van beide kanten te beargumenteren is. Daarom ben ik zelf gaan kijken, nadat bleek dat ook de Stadsbouwmeester van mening is dat er sprake is van een 'welstandsexces'. Het kwartje is de kant van de omwonenden opgevallen en we hebben besloten om te gaan handhaven," aldus wethouder Herbert Raat (Handhaving). 

De gemeente heeft eind 2019 het handhavingstraject gestart. Recent is de huiseigenaar op last van een dwangsom verplicht om de kleur terug te brengen tot lichtblauw zoals volgens de gemeente oorspronkelijk vergund, of een andere lichte kleur die aansluit bij de omgeving. Door over te gaan tot handhaving wil de gemeente ongewenste precedentwerking voorkomen. De gemeente stelt op basis van de Woningwet en de Welstandsnota bevoegd te zijn om handhavend op te treden bij een een zogenaamd 'welstandsexces'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie