Fractievoorzitter Michel Becker.
Fractievoorzitter Michel Becker. Actief voor Amstelveen

Actief voor Amstelveen pleit voor hulp minima-plus en middeninkomens

15 augustus 2022 om 10:47 Overig

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen pleit voor hulp voor mensen met een inkomen dat net boven het sociaal minimum zit en voor middeninkomens. Dat omdat veel mensen niet meer met hun maandelijks inkomen uitkomen vanwege de hoog opgelopen energieprijzen en de snel stijgende kosten voor het levensonderhoud. De lokale oppositiepartij heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Volgens fractievoorzitter Michel Becker leven we in uitzonderlijke tijden die om uitzonderlijke maatregelen vragen.

‘Voor de minima en de inkomens met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum, zijn er gelukkig veel ondersteunende maatregelen: energietoeslag, woonkostentoeslag, regelingen voor kinderen tot 18 jaar, Amstelveenpas met onder andere korting voor contributies, aanschaf computer, huiswerkbegeleiding, tegemoetkoming kinderopvang, regeling duurzame gebruiksgoederen en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat zijn belangrijke instrumenten om mensen met een klein inkomen te helpen. Maar de steeds hoger wordende lasten treffen niet alleen deze groep,’ stelt Actief voor Amstelveen.

WERKENDE ARMEN ‘Er is namelijk een andere en grote groep die eveneens forse problemen in deze barre tijden ondervindt. De nieuwe groep ‘werkende armen’: ZZP’ers en MKB’ers die net boven de 110 procent grens zitten en buiten vele ondersteunende maatregelen vallen. Ook zij kunnen niet meer rond komen,’ stelt de partij. Die vindt dat de huidige situatie voor deze groep zo urgent is dat nu moet worden ingegrepen. “We kunnen niet wachten tot de harde werkers het water boven de lippen stijgt. Actief voor Amstelveen vindt dat de gemeente kan helpen een deel van de problemen op te lossen,” aldus Beckers.

De partij vraagt het college onder meer of het wil onderzoeken of het mogelijk is om de huidige minimagrens van 110 procent van de inkomensnorm ruimer te interpreteren, inflatiebestendig te indexeren en minimaal op te trekken naar 120 procent van het sociaal minimum inkomen.

Actief voor Amstelveen wil ook dat de gemeente alles in het werk gaat stellen om de middeninkomens te ontzien en waar mogelijk de gemeentelijke belastingen kwijt schelden, of te verminderen. Michel Becker: “Gelet op de urgentie willen wij dat het college komende raadsvergadering een voorstel voorlegt om met een hulppakket van maatregelen te komen. Daarvoor kan dan financiële ruimte worden gecreëerd in de komende begroting en de daarvoor benodigde middelen ten laste te brengen bij de Algemene Reserve.”

MEDIA-OFFENSIEF Tenslotte vindt Actief voor Amstelveen het eveneens belangrijk dat door middel van een media-offensief nog meer voorlichting wordt gegeven over alle minimaregelingen en toeslagen om zichtbaarder te maken dat als de nood het hoogst is, de gemeente de helpende hand kan bieden. Daarbij zou volgens de partij moeten worden uitgedragen dat stille armoede niet iets is om je voor te schamen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie