BBA-raadslid Kitty Huisman.
BBA-raadslid Kitty Huisman. BBA Amstelveen

BBA bezorgd over kwaliteit WMO-vervoer

9 juni 2022 om 14:30 Overig

[AMSTELVEEN Burgerbelangen Amstelveen (BBA) maakt zich zorgen over de kwaliteit van het WMO-vervoer. Volgens BBA–raadsleden Ewa Petiet en Kitty Huisman regent het klachten over het vervoer, met name over het niet of (veel) te laat ophalen van inwoners. Zij hebben over de kwestie vragen gesteld aan het college van B. en W. 

Het WMO–vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is bedoeld voor de inwoners die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig kunnen regelen. Vaak zijn dit mensen met een handicap of beperking. In 2021 namelijk heeft een nieuwe aanbesteding plaatsgevonden voor het WMO-personenvervoer. Het gaat om een opdracht van ruim 12 miljoen euro over zes jaren. De gekozen nieuwe vervoerder Maasstad Regie Central is met ingang van 1 januari 2022 werkzaam voor Amstelveen en Aalsmeer. Sindsdien zijn er volgens BBA veel klachten over het WMO-vervoer.

OM de problemen aan te pakken, heeft het college eerder al een verbeterplan opgesteld en dat is inmiddels in uitvoering. BBA wil nu echter meer weten over het plan en welke knelpunten (nog) niet zijn opgelost. Ook wil de partij meer weten over de aanpak van de aanbesteding. Het grote aantal klachten wekt volgens Kitty Huisman de indruk dat het aanbestedingsproces heeft gefaald en dat er bij de aanbesteding te veel is gelet op prijs en te weinig op kwaliteit. 

BBA vraagt het college of het klopt dat de gunning uitsluitend plaats heeft gevonden op basis van het laagste tarief en dat kwaliteit niet expliciet is opgenomen onder de gunningscriteria. De partij wil ook weten of de gemeente in dat geval als opdrachtgever ook nagedacht over de effecten van aanbesteding op alleen laagste prijs voor de omstandigheden waaronder mensen moeten werken. Het gaat daarbij volgens BBA niet alleen om te laat komen op een afspraak, maar ook om de enorme druk en stress waaronder de chauffeurs continu moeten functioneren om hun schema te halen. De partij wil weten hoe het college dit ziet.

 “Wij vinden dat kwaliteit in de aanbestedingen óók een belangrijke rol moet spelen,” stelt BBA-raadslid Awa Petiet. “We willen daarom van het College weten of, en zo ja hoe, kwaliteitseisen voortaan een grotere rol zullen spelen in de gunning van aanbestedingen.”


BBA-raadslid Ewa Petiet. - Foto; BBA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie