GroenLinks raadslid Martin Kortekaas.
GroenLinks raadslid Martin Kortekaas. René de Leeuw

Meer ruimte voor burgerinitiatieven in gemeentelijk beleid

20 februari 2022 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN De raad heeft woensdag een amendement van GroenLinks aangenomen dat burgerinitiatieven meer ruimte moet geven in het beleid van de gemeente. Het amendement betrof de nieuwe gemeentelijke Participatie Verordening. 

“Het burgerinitiatief bestaat in Amstelveen al sinds 2008,” zei GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas. “Maar het wordt nooit gebruikt. Daarom willen wij het burgerinitiatief laagdrempeliger maken door het verlagen van het vereiste aantal handtekeningen van honderd naar drie, het verlagen van de leeftijdsgrens voor indieners van 18 naar 12 jaar, en verkorting van de termijn waarop een initiatief niet kan worden ingediend omdat de raad al eerder een besluit over het onderwerp heeft genomen, van vier naar twee jaar.” 

Verder stelde Kortekaas voor de informatie en communicatie over het burgerinitiatief te verbeteren en meer hulp te bieden aan bewoners bij het indienen van initiatieven. De discussie in de raad spitste zich vervolgens vooral toe op het aantal handtekeningen. Esther Veenboer (PvdA) en Tom Coumans (VVD) vonden drie te weinig. “Daarmee is er het risico van onvoldoende draagvlak,” stelde Veenboer. “Als je een jeu-de-boules-baan voor de deur wilt, maar alleen drie vrienden om een handtekening vraagt, dan weet je nog niets van andere buurtbewoners.” Coumans vreesde bij slechts drie handtekeningen mogelijk veel extra belasting van de ambtelijke organisatie. Hoeveel handtekeningen dan wel? Om daarover te onderhandelen werd de vergadering kort geschorst. De uitkomst was een voorstel van Patrick Adriaans (SP): net zoveel handtekeningen als Amstelveen raadsleden telt: 37. Daarmee was de drempel naar unanieme steun voor het amendement genomen. Vervolgens werd ook de aangepaste Participatie Verordening unaniem aanvaard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie