De lokale lasten stijgen in 2022 met 2 procent inflatiecorrectie.
De lokale lasten stijgen in 2022 met 2 procent inflatiecorrectie. Foto: René de Leeuw

Stijging lokale lasten in Amstelveen onder landelijk gemiddelde

21 december 2021 om 15:58 Overig

AMSTELVEEN Uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten blijkt dat de lokale lasten (onroerende-zaakbelasting (ozb) en afvalstoffen- en rioolheffing) in 2022 gemiddeld met 2,1 procent omhoog gaan. Amstelveen is niet meegenomen in het onderzoek. De gemeente blijft volgend jaar echter onder dat gemiddelde met een stijging van 2 procent. Dat is alleen de inflatiecorrectie.

‘Zeker in deze moeilijke tijd willen we inwoners en ondernemers niet extra financieel belasten. De ozb stijgt daarom in 2022 alleen met de inflatiecorrectie, terwijl de waarde van de woningen met 9 procent is gestegen,’ aldus wethouder Herbert Raat (Financiën) in zijn persoonlijke weblog. ‘De ozb is voor ons geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten. Helaas maakt het Rijk het ons niet makkelijk, het vindt dat we meer moeten heffen omdat huizen hier meer waard zijn. Wij proberen dat zoveel mogelijk te voorkomen. Waardestijging op papier betekent niet dat de bewoner meer te besteden heeft.’

Mocht het Rijk wel een stijging van het OZB-tarief opleggen dan wil dat de opbrengt daarvan oom te goede komt aan de inwoners. Dat kan bijvoorbeeld door het planten van extra groen in de woonomgeving.

De afvalstoffenheffing gaat in Amstelveen wel met iets meer dan het inflatiecijfer omhoog. De toename bedraagt 3,5 procent. dat komt doordat de kosten voor de inzameling van afval zijn gestegen. Als bijgevolg van de coronapandemie is er meer papier ingezameld en zijn de openingstijden van het afvalbrengstation verruimd. De rioolheffing blijft in 2022 echter gelijk. Opgeteld betekent dit dat de gemeentelijke lasten voor een gezin in een gemiddelde koopwoning met 2 procent stijgen. Dat betekent een toename van 15,95 euro op jaarbasis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie