Sanne Wallis de Vries brengt op 11 december haar show Kom.
Sanne Wallis de Vries brengt op 11 december haar show Kom. Pr

Schouwburg Amstelveen presenteert programma voor nieuwe theaterseizoen

30 juni 2021 om 11:30 Overig

AMSTELVEEN Schouwburg Amstelveen heeft het programma voor het nieuwe theaterseizoen 2021/2022 gepresenteerd en ook de kaartverkoop is gestart. Anders dan anders verschijnt er geen gedrukte, maar alleen een digitale brochure. “We boeken de komende tijd nog nieuwe voorstellingen bij, dus het programma wordt voortdurend aangevuld,” vertelt schouwburg-directeur Dianne Zuidema. “We hopen dat straks alles weer normaal is en dat het publiek in groten getale naar ons terugkeert.¨

Schouwburg Amstelveen pakt in het nieuwe seizoen de draad weer op na de afgelopen periode met langdurige lockdowns vanwege het coronavirus. “We hopen dat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar normaal met volle zalen,” zegt Dianne Zuidema.

GROTE PRODUCTIES Aan de programmering zal het niet liggen. Die biedt weer voor elk wat wils met muziek, toneel, dans, cabaret, kindervoorstellingen en ondanks de mogelijke risico’s ook weer grote producties zoals de musicals ‘Titanic’ en ‘Amélie’ en de opera’s ´Nabucco’ en ‘Rigoletto’ door buitenlandse gezelschappen. “Die grote shows brengen het publiek in vervoering. We willen voorzien in de behoefte die daaraan bestaat. En met de opera’s willen het opera-publiek in Amstelveen, blijven bedienen.” Ook In de kleine zaal biedt het theater een gevarieerd aanbod. Daar zijn onder meer ´Margreet heeft de groep verlaten’ en ´Happy Hour’ van het gezelschap Mugmetdegoudentand te zien.

In vergelijking met voorgaande jaren biedt de schouwburg komend seizoen meer voorstellingen op de zondagmiddag. “Niet alleen voor de de jeugd, maar ook voor volwassenen. We richten ons daarmee op mensen die ‘s avonds niet meer de deur uit willen, maar wel iets leuks willen ondernemen.”

Verder is er weer een uitgebreid aanbod met dansvoorstellingen van onder meer Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. “Voor jongeren hebben we ook meer dansvoorstellingen in de kleine zaal met moderne urban dansstijlen van onder meer Ish en Xclusiv Company.”

DIGITALE BROCHURE Het aanbod voor het nieuwe seizoen is te vinden in een digitale brochure die op de website van de schouwburg (schouwburgamstelveen.nl) staat. “Omdat de voorbereidingstijd voor het nieuwe seizoen vanwege alle onzekerheden kort was, lukte het niet om nu al een gedrukte brochure klaar te hebben. Bovendien is het programma nog niet compleet, we boeken anders dan in andere jaren nog voortdurend voorstellingen bij, dus het is zeker interessant om onze site in de gaten te houden.”

THEATERCOLLEGES De Schouwburg biedt in het nieuwe seizoen een volwaardig programma met niet alleen verschoven voorstellingen, maar ook nieuwe producties. Ten opzichte van eerdere seizoenen zijn er wel accentverschillen. Zo brengt de schouwburg nog meer jeugdvoorstellingen dan voorheen. Ook staan er meer theatercolleges op het programma door onder meer China-expert Ruben Terlou, voormalige Iran-correspondent Thomas Erdbrink en cultuurhistoricus David Van Reybrouck over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. “Naast fictie bestaat er bij het publiek ook duidelijk behoefte aan duiding en daar spelen we op in,” stelt Zuidema.

OPENLUCHT THEATER FESTIVAL Vooruitlopend op de start van het nieuwe theaterseizoen houdt de schouwburg samen met Openluchttheater Elsrijk in het weekend van 16, 17 en 18 juli een Openlucht Theater Festival. Op het programma staan ‘Buiten spelen zonder jas´ met onder meer Guido Weijers, de ´Story of George Michael’ door Charly Luske en band en ‘Summer Strings’ door Johanes Leertouwer and friends. Voor kinderen zijn er twee voorstellingen: ‘Kikker de mini-musical’ en ‘Heb jij mijn zusje gezien’. In het openluchttheater vindt in het laatste weekend van augustus ook de opening van het nieuwe theaterseizoen plaats met ‘Celebrating the music of Steely Dan’ en een optreden van cabaretier Rayen Panday. ¨Er komt dan ook nog een kindervoorstelling,” kondigt Diana Zuidema aan.

BEGINPERIODE Ze volgende bij in september 2019 Dominique Deutz op die na ruim 23 jaar afscheid had genomen van de schouwburg. Zuidema had zich haar beginperiode in Amstelveen uiteraard heel anders voorgesteld dan hoe het nu is verlopen vanwege de coronacrisis. “Nadat ik was begonnen met het leren kennen van de organisatie, ben ik aan de slag gegaan met de programmering voor het nieuwe seizoen. Die was in februari 2020 net klaar en toen kwam corona.¨

Daardoor liep alles anders dan gepland. Van maart tot juni moest het theater de deuren sluiten vanwege de eerste lockdown en daarna waren nog allerlei beperkingen van kracht. Aan het eind van dat jaar volgde de tweede lockdown die uiteindelijk tot maar liefst 5 juni duurde. “Ik heb vanwege de coronamaatregelen nog geen vol seizoen meegemaakt,” vertelt Zuidema.

HECTISCH Door de voortdurende wijzigingen die in de programmering aangebracht moesten worden, was het soms wel hectisch. “Sommige voorstellingen zijn wel drie of vier keer verschoven.” Ook de naleving van de 1,5 meterregel die nog steeds van kracht is, maakte de nodige aanpassingen nodig. ´We hebben daarbij altijd gekozen voor een combinatie van veiligheid en gezelligheid. De gastvrijheid mag niet in het geding komen.¨

HERINRICHTING ENTREEHAL Tijdens de lockdown-periode vond een herinrichting van de entreehal plaats, die mogelijk werd gemaakt door het Kickstart Cultuurfonds. “Waar de kassa zit, hebben we nu ook een bar geplaatst met zitjes langs het raam een gele banken in de hal, zodat een soort grand café is ontstaan.”

De schouwburg is met de beperkingen die vanwege de coronamaatregelen die nog van toepassing zijn sinds 5 juni weer open. “Tot half juli zijn er nog films te zien in de cinema en in het theater vinden er nog groep 8-musicals en eindpresentaties van dansscholen plaats. Daar zijn we blij mee, omdat we echt een huis van de gemeenschap willen zijn.¨

DANKBAAR Ze is ook heel dankbaar voor de steun die het publiek tijdens de coronacrisis aan de schouwburg gaf. “Veel mensen wilden geen geld terug, maar kozen voor vouchers voor een verplaatste of geannuleerde voorstelling. Daarmee zijn we echt geholpen. De steun die we kregen van het publiek, laat ook zien dat de mensen dit echt zien als hun theater.¨ Zuidema wil die band de komende tijd met allerlei initiatieven verder aanhalen. Ze krijgt ook graag feedback op de nieuwe programmering. Reacties kunnen gestuurd worden naar info@schouwburgamstelveen.nl

Introdans treedt op 16 oktober en 30 maart op in Schouwburg Amstelveen.
Schouwburg-directeur Dianne Zuidema aan een van de tafeltjes in de heringerichte entreehal.
Dominic Seldis and his orchestra brengen op 11 februari 'Music, Maestro! -' An evening with Dominic'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie