D66-gemeenteraadslid Youssef Ben Idder bij bushokje in Amstelveen.
D66-gemeenteraadslid Youssef Ben Idder bij bushokje in Amstelveen. D66 Amstelveen

D66 pleit voor bushokjes met groene daken en zonnepanelen

5 februari 2021 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN D66 Amstelveen pleit voor het plaatsen van duurzame bushokjes in Amstelveen. De partij wijst daarbij op initiatieven in verschillende gemeenten zoals Utrecht en Den Haag om bushokjes te verduurzamen door groen en zonnepanelen op de daken te plaatsen.

Van het totale energieverbruik in Amstelveen ligt het percentage duurzaam opgewekte energie nu rond de 4 procent De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie moet volgens D66 substantieel omhoog, vanwege de doelstellingen die de gemeente op het gebied van duurzaamheid heeft geformuleerd. Daar kan plaatsing van zonnepanelen het daken van bushokjes, zoals in Den Haag gebeurt, aan bijdragen. De elektriciteit die daar wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de verlichting van het bushokje en de reclame. 

HOGER RENDEMENT D66 Amstelveen geeft daarbij dat uit onderzoek is gebleken, dat zonnepanelen een hoger rendement hebben in combinatie met een groen dak. “Door de lagere temperatuur op een groen dak neemt het rendement toe. Een bijkomend voordeel is dat vegetatie CO2 uit de lucht kan filteren en omzet in zuurstof. We zien in Amstelveen dat het openbaar vervoer steeds meer elektrische bussen laat rijden. Hoe mooi zou het zijn als ook de bushokjes zouden worden verduurzaamd,” aldus D66-gemeenteraadslid Youssef Ben Idder.

Hij gaat het college van B en W via schriftelijk vragen verzoeken om de mogelijkheden te onderzoeken. “De bushokjes zijn niet in eigendom van de gemeente, maar wellicht kan zij een bijdrage leveren om de bushokjes te verduurzamen om zo de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen behalen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie