Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen scoort goed op gebied opwekken zonnestroom

10 oktober 2020 om 14:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN In Amstelveen is het animo groot voor het opwekken van zonnestroom. Het totale vermogen van zonnepanelen op woningen in Amstelveen is sinds 2018 gestegen met 84 procent. Het Amstelveense bedrijfsleven wekte 99 procent meer zonnestroom op dan in 2018. Dat ligt boven het Nederlandse gemiddelde. Verder zijn De collectieve inkoop acties voor Zonnepanelen zeer succesvol. 

Dat blIjkt uit de jaarlijkse evaluatie van het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie (PLECK). Ruim een jaar na het vaststellen van dit duurzaamheidsbeleid door de gemeenteraad zijn de eerste positieve resultaten van het beleid al zichtbaar. Wethouder Duurzaamheid Floor Gordon: “We continueren ons beleid door in te zetten op de drie pijlers Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie. Tevens brengen we wat aanscherpingen aan. We zien op verschillende gebieden goede resultaten. Van het gemeentelijk vastgoed heeft 85 procent nu energielabel A of B. Het restafvalpercentage is omlaag gegaan van 35 naar 25 procent en het percentage ingezamelde herbruikbare afvalstoffen, zoals glas en papier, gaat omhoog. Door de inspanning van de gemeente wordt nu op veel scholen afval gescheiden opgehaald.””

HITTESTRESS De gemeente werkt aan klimaatadaptatie door een beleidsplan vast te stellen dat in december 2020 naar de raad gaat. “Hierin staat wat gedaan kan worden tegen hittestress in warme zomermaanden en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien. De subsidie op groene daken en tuinen is zeer succesvol. Het budget is dit jaar al op, maar die wil het college voortzetten. Ook start binnenkort een pilot in Westwijk om tegels uit tuinen te halen en zo groener en meer waterdoorlatend te maken. Ook staan twee projecten in de startblokken om straten klimaat adaptief in te richten,” aldus wethouder Floor Gordon.

INVESTERINGEN Voor investeringen in Duurzaamheid is uit de opbrengsten van de verkoop van de Eneco-aandelen 15 miljoen euro gereserveerd. Daarvan wordt de ban de komende jaren 2,5 miljoen euro ingezet voor het financieel ondersteunen van inwoners bij de duurzaamheidsopgave, 1 miljoen euro voor wijkaanpakken, 2,5 miljoen euro voor deelname in het regionale duurzaamheid investeringsfonds en 50.000 euro voor het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie