mpressie van hoe het monument er uit gaat zien.
mpressie van hoe het monument er uit gaat zien. Illustratie: gemeente Amstelveen

´Met monument zwarte bladzijde uit Amstelveense geschiedenis niet vergeten'

13 november 2019 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen krijgt een monument ter nagedachtenis aan de Amstelveense Joodse oorlogsslachtoffers. Het monument wordt komend voorjaar geplaatst in het plantsoen aan de Prins Bernhardlaan, nabij huisnummer 2. Op het monument staan straks alle namen van de rond 167 Joodse oorlogsslachtoffers in Amstelveen ingegraveerd.

Hoewel Amstelveen veel Joodse inwoners telt en er in de oorlog ook uit Amstelveen Joodse inwoners zijn weggevoerd, ontbreekt tot dusver een monument ter herinnering hieraan. "De aandacht voor belangrijke historische gebeurtenissen binnen de gemeente is altijd summier geweest," zegt wethouder Herbert Raat. "Amstelveen was na de oorlog heel sterk op de toekomst gericht. Nu Amstelveen volwassener geworden is, komt er meer aandacht voor het verleden, over wie we zijn en waar wij vandaan zijn gekomen. Die geringe aandacht voor historie geldt ook voor de gedeporteerde, ondergedoken en nooit meer teruggekeerde Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk dat deze zwarte bladzijde in de Amstelveense geschiedenis niet wordt vergeten. Daarom is het heel goed dat dit monument er nu komt."

PANEEL Er is inmiddels een ontwerp, gemaakt door de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen. Het betreft een corten-stalen paneel waarop de namen staan ingegraveerd, met daarbovenop een gevouwen briefje met ingegraveerde tekst, uitgevoerd in roestvrij staal, dat verwijst naar briefjes die tijdens de deportatie uit treinen werden gegooid. Het monument komt aan de Amsterdamseweg/Prins Bernhardlaan, in de vaak zo genoemde 'gouden bocht' nabij Jac.P. Thijssepark en De Braak. Hiervoor is gekozen omdat het monument hier goed zichtbaar is en er ook voldoende ruimte omheen is, bijvoorbeeld voor herdenkingsbijeenkomsten en bezoeken met schoolklassen. Op enige afstand van het monument komt een zitelement. Ook de bereikbaarheid is goed. Het monument komt op loopafstand van het oorlogsmonument bij de entree van het Broersepark, tegenover het KLM hoofdkantoor. Het dichtstbij staande huis (nr. 2) was het woonhuis van burgemeester Haspels, die in de oorlog een belangrijke rol speelde tegen anti-Joodse maatregelen van de bezetter in Amstelveen.

PROMINENT "Ik vind dat Amstelveen Oranje een mooi voorstel voor een ingetogen monument heeft gedaan," zegt Raat. "Het monument krijgt nabij de Amsterdamseweg een prominente plek, in een deel van Amstelveen waarvan de geschiedenis doordrenkt is met de Tweede Wereldoorlog. Het komt goed in het zicht te staan, niet weggestopt. Met dit monument laat je, ook aan volgende generaties, zien dat zaken als vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, en dat het belangrijk is de herinnering aan gebeurtenissen zoals in de oorlog levend te houden, met het verhaal erbij."

Het monument komt tot stand na een motie in de raad waarin het college gevraagd werd een voorstel uit te werken hiervoor. Amstelveen Oranje was op het moment dat de motie werd aannam al met een dergelijk project bezig en daarom heeft de gemeente deze organisatie gevraagd met een plan te komen. De bedoeling is het monument te onthullen op 21 april 2020, Jom Hasjoa, oftewel de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust. Voor de onthulling wordt een passend programma opgesteld in samenspraak met scholieren/jongeren. Na de ingebruikname wordt de gemeente eigenaar van het monument.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie