Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid.
Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid. Google Streetview

Strijd om woningbouw op plek De Zwarte Kat nog niet te einde

13 januari 2023 om 11:08 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat bij de provincie Noord-Holland om ontheffing van de Omgevingsverordening NH 2020 vragen voor woningbouw aan Amsteldijk Zuid 105. Zonder deze ontheffing kan het plan niet doorgaan, omdat de Raad van State afgelopen zomer een streep heeft gehaald door het bestemmingsplan dat de bouw van drie villa´s op de plek van het vroegere café De Zwarte Kat mogelijk moet maken. Volgens de hoogste bestuursrechter voorziet de Provinciale Ruimtelijke Verordening niet in de mogelijkheid van nieuwbouw op deze locatie. 

Omwonenden protesteren al geruime tijd tegen de woningbouwplannen en dienden hier bezwaar tegen in. Volgens hen zou het landelijke karakter van deze historische plek aan de Amstel met uitvoering van het plan verloren gaan. Hoewel de Raad van State niet meeging in de meeste beroepsgronden, concludeert de hoogste hoogste bestuursrechter wel dat het plan niet voldoet aan de Provinciale Ruimtelijke Verordening. De Raad van State vernietigde daarom in haar uitspraak het eerder door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan- en het omgevingsvergunningbesluit.

IN GEBREKE 

De gemeente gaat nu de ontheffing aanvragen, omdat het volgens een eerder gesloten overeenkomst met de ontwikkelaar een inspanningsverplichting heeft om het voorgenomen plan ruimtelijk mogelijk te maken. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Bij het niet nakomen van de afspraken uit die overeenkomst kan de partij die de afspraken niet nakomt in gebreke worden gesteld door de andere partij en mogelijk ook aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden schade. Het is dan aan de rechter om te bepalen of er inderdaad sprake is van geleden schade en om welk bedrag vergoed zou moeten worden.

De gemeente heeft de ontwikkelaar na de uitspraak van de Raad van State de mogelijkheid voorgelegd om een alternatief plan te onderzoeken. De ontwikkelaar heeft zich daarna beraden, maar houdt vast aan het oorspronkelijke plan met drie woningen. Om het plan toch doorgang te kunnen geven, is een ontheffing benodigd. Als de ontheffing door de provincie wordt verleend, zal de gemeente een nieuwe planologische procedure opstarten. Als de ontheffing door de provincie niet wordt verleend, dan kan het voorliggende bouwplan geen doorgang vinden.

VERONTWAARDIGD

De bewonerscommissie De Zwarte Kat is verontwaardigd over de gang van zaken. De commissie meldt in een brief aan de gemeenteraad dat haar een groot gevoel van machteloosheid bekruipt. ‘Na alle moeite die we hebben gedaan om ons recht te halen, dreigt nu alles voor niets te zijn geweest,’ aldus een brief van de bewonerscommissie aan de gemeenteraad. Ze roepen de raadsleden op om bij wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) om opheldering te vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie