Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid.
Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid. Google Streetview

Raad van State haalt streep door huidig plan woningbouw op plek Zwarte Kat

2 september 2022 om 10:14 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De Raad van State heeft een streep gehaald door het bestemmingsplan Amsteldijk Zuid 105. Het plan moest de bouw van drie villa´s aan de Amsteldijk-Zuid op de plek van het vroegere café De Zwarte Kat mogelijk maken. Omwonenden dienden hier bezwaar tegen in. Volgens hen zou het landelijke karakter van deze historische plek aan de Amstel met uitvoering van het plan verloren gaan. Hoewel de Raad van State niet meeging in de meeste beroepsgronden, concludeert de hoogste hoogste bestuursrechter wel dat het plan niet voldoet aan de Provinciale Ruimtelijke Verordening.  De Raad van State vernietigt daarom in haar uitspraak het bestemmingsplan- en het omgevingsvergunningbesluit.

Deze uitspraak betekent dat het huidige plan geen doorgang kan vinden. Het college van B en W laat in een reactie weten dat de provincie eerder heeft aangegeven dat er geen nadelige gevolgen zijn voor het landschap. ‘Tevens heeft de provincie op het plan geen bezwaar ingediend.’ Een meerderheid in de gemeenteraad heeft op 2 juni 2022 met het bestemmingsplan ingestemd.

Het college kondigt aan met de provincie in gesprek te gaan over de betreffende onduidelijkheid die er volgens B en W in de provinciale verordening bestaat. Ook willen B en W met de provincie in gesprek over de mogelijkheden van de nieuwe provinciale omgevingsverordening voor die locatie. ‘Ook gaan wij in gesprek met de ontwikkelaar en omwonenden om de mogelijkheden te verkennen om tot een ander plan te komen.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie