Op de locatie waar het wooncomplex moet komen staat nu een leegstaand kantoor.
Op de locatie waar het wooncomplex moet komen staat nu een leegstaand kantoor. Google Streetview

Raad akkoord met plan voor groot appartementencomplex aan Van Prinstererlaan

1 december 2022 om 16:50 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond met grote meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor de bouw van een groot appartementencomplex aan de Groen van Prinstererlaan 114. Er komen maximaal 310 appartementen op de plek waar nu een leeg kantoor staat. Vier tegenstemmen kwamen van de SP, 50PLUS en BVNL.

Zelfs GroenLinks, dat het project in het verleden niet zag zitten omdat er geen sociale huurwoningen in waren opgenomen, ging met het plan akkoord. GroenLinks-burgerlid bleef overigens voorstander van het opnemen van sociale huurwoningen in het plan, mede gezien de ligging dichtbij het centrum. “Dit is echt een gemiste kans,” zei hij. “We hadden daar toch zeker wel 10 tot 15 procent sociale huurwoningen kunnen inplannen.” Toch besloot de GroenLinks fractie ditmaal het plan wél te steunen. Lutz: “De reden hiervoor is dat wij denken dat je woningen die hard nodig zijn beter in stedelijk gebied kunt bouwen dan in groen gebied.”

GEVORDERD Volgens wethouder Floor Gordon was het niet mogelijk sociale woningen in het project op te nemen omdat bij het aantreden van het vorige college de plannen daarvoor al te ver gevorderd waren. Zij beloofde echter dat er zeker meer sociale woningen komen, maar op andere plekken in de stad. 

ROERIG Gordon omschreef het begin van de geschiedenis van het project als ‘nogal roerig’ vanwege vooral de zorgen bij omwonenden over het volume en de hoogte, maar ook over facetten als verkeer en grondwaterstand. “Inmiddels zijn veel van die zorgen weggenomen,” zei ze. “Er ligt nu een goed onderbouwd bestemmingsplan, waarin verkeer, bezonning, water, ja, eigenlijk alles prima in orde is. Er zijn voor het bestemmingsplan veel onderzoeken uitgevoerd en je ziet dat de rust is weergekeerd.” Raadslid Jet Smit (VVD) verwachtte zelfs dat als het gebouw er eenmaal staat, de buurt er best blij mee zal zijn.

BETALEN Burgerraadslid Philip Bodenstaff (50PLUS) bleef het betreuren dat er geen woningen voor jongeren, starters en ouderen in het plan zijn opgenomen. Omdat starters veelal een beperkt inkomen hebben, kunnen zij deze flats volgens hem niet betalen. Hij vreesde zelfs voor leegstand. Ook Patrick Adriaans (SP) vond de woningen te duur: “Middeldure huur is niet de oplossing voor de woningnood. Dat is mensen neerzetten in duurdere woningen dan ze kunnen betalen.” 

Volgens Harmen van der Steenhoven (D66) komen starters met dit project juist wél aan hun trekken. “Er is voordelige startkoop mogelijk en 60 procent van de appartementen valt in het middeldure segment,” zei hij. “Voor de nieuwe woontoren aan Biesbosch waren er voor zo’n 300 woningen maar liefst 8.400 inschrijvingen. We moeten in Amstelveen bij de aanpak van de woningnood roeien met de riemen die we hebben en één daarvan is Groen van Prinstererlaan 114.”

Yaron van Koningsveld (BVNL) tenslotte had de indruk dat menig raadslid het project gezien diverse problemen toch eigenlijk niet echt wil: “Zij stemmen weliswaar voor het project, maar eigenlijk omdat het plan al te ver gevorderd is om zich nog van de ingeslagen weg terug te kunnen trekken.”


Impressie van het plan. - Gemeente Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie