Impressie van het bouwproject aan Maalderij.
Impressie van het bouwproject aan Maalderij. BPD / Trebbe

Raad morrend akkoord met woningbouwplan Maalderij

31 maart 2019 om 15:00 lokaal

AMSTELVEEN Tegen heug en meug is de gemeenteraad op 27 maart akkoord gegaan met het collegevoorstel voor het bouwen van zo'n vijftig woningen op een braakliggend terrein aan de Maalderij 4-8. Alle raadsleden wilden meer woningen in het middeldure marktsegment, maar meer dan vijf stuks weet het college er niet uit te slepen. De overige woningen komen in een hoog prijssegment.

Michel Bekcer (AVA) deed een poging om door middel van een amendement het aandeel middeldure woningen omhoog te krijgen naar 15, oftewel 30 procent. "Slechts vijf middeldure woningen stemt niet overeen met de vraag van woningzoekenden in Amstelveen," aldus Becker, die zich niet wenste neer te leggen bij de uitkomst van de onderhandelingen met de ontwikkelaar. "De gemeenteraad blijft het hier voor het zeggen hebben. Daarom is het wenselijk de verhouding bij te stellen." Hij kreeg alleen de steun van de SP.

SP-fractieleider Patrick Adriaans vindt het plan voor Maalderij achterhaald beleid. "In de Hoogbouwvisie van het college is deze plek immers benoemd als plek voor hoogbouw. Kiezen we nu voor een suboptimale oplossing uit het verleden of kiezen we voor de toekomst? Deze woningen staan er voor eeuwen en verhinderen de woningbouw zoals we die wél willen."

GEZIN Bert de Pijper (ChristenUnie) bezocht recent een gezin in de Operabuurt. "In het huis wonen de ouders van rond de 70, een dochter van 44 en een kleindochter van 7 jaar. De dochter is na een echtscheiding en bevalling zeven jaar geleden weer bij haar ouders komen wonen. Haar inkomen ligt op de grens van sociale huur en lage middeldure huur. Sindsdien heeft ze geprobeerd zelfstandig te gaan wonen. Een urgentieverklaring is afgewezen. Hoe kan ik dit collegebeleid uitleggen aan dit gezin?"

Chiemaa Aouni (GroenLinks) klaagde dat de raad telkens weer met bouwprojecten met weinig of geen betaalbare woningen wordt geconfronteerd, terwijl de mensen daarom schreeuwen. Volgens Pier Rienks (CDA) heeft het college er alles aan gedaan om het anders te doen. "Het is een erfenis uit het verleden. Het CDA kijkt liever vooruit, naar de 10.000 woningen die we de komende jaren willen realiseren." Ruud Kootker (BBA) prees wethouder Floor Gordon dat zij het heeft aangedurfd toch nog weer te gaan praten met de ontwikkelaar over meer middeldure woningen. Tawros Aslanjan (D66) wilde niet langer onzekerheid voor omwonenden.

BERUSTEN Ook Arnout van den Bosch (PvdA) berustte in de uitkomst: "We kunnen er nog heel lang mooie woorden over praten, maar meer middeldure woningen? Het kán niet. Starters op de woningmarkt hebben niets aan deze discussie." Paul Feenstra (VVD) constateerde dat in de afgelopen jaren 50 procent van de nieuwe woningen gebouwd is in het middeldure huur- of koopsegment. "In de toekomst komt er ook een mooi aandeel van zulke woningen."

De raad ging akkoord met een meerderheid van 25 ja-stemmen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie