De Raad van State heeft een streep gehaald door de plannen voor Uilenstede-Kronenburg.
De Raad van State heeft een streep gehaald door de plannen voor Uilenstede-Kronenburg. Gemeente Amstelveen

Toekomst Kronenburg onzeker na uitspraak Raad van State

20 mei 2022 om 10:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gevolgen van de uitspraak van de Raad van State dat de bouw van 2500 studentenwoningen in Uilenstede-Kronenburg niet kan doorgaan, zijn nog onduidelijk. Dat zei wethouder Floor Gordon woensdag in de gemeenteraad.

Wat Gordon niet wil is dat het door leegstand geplaagde Kronenburg verder verloedert. “Deze uitspraak mag en kan geen eindstation zijn,” zei ze. “Wat het precies betekent voor de ontwikkeling van dit gebied en voor de samenwerking met ontwikkelaars, is nog niet te zeggen. Onze juristen bestuderen de uitspraak. Er zijn er nu twee mogelijkheden. De minister kan alsnog een verklaring van geen bezwaar afgeven of de wetgeving wijzigen.” De gemeente moet echter maar afwachten of dat ook gebeurt.

Kern van de Raad van State-uitspraak is dat de gemeente niet beschikt over een verklaring van geen bezwaar van de minister. “Een erg procedurele uitspraak,” vindt Gordon. “De Raad gaat voorbij aan onze argumenten wat betreft geluid, gezondheid, veiligheid en milieu, én de maatschappelijke urgentie voor meer studentenwoningen. Ik had gehoopt op een meer inhoudelijke onderbouwing van de uitspraak.”

Gordon zegt des te meer teleurgesteld te zijn omdat uit overleg met het ministerie, het uitblijven van bezwaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport en verruimde wetgeving om te mogen bouwen in gebieden met beperkingen door Schiphol, Amstelveen had geconcludeerd dat het plan ook zonder verklaring kon doorgaan. “Dat is zelfs de reden dat we een aanvraag hiervoor hebben ingetrokken,” aldus Gordon.

Schuiven met bouwplannen door bijvoorbeeld bedrijven in Legmeer te verhuizen naar Kronenburg en voor studenten te bouwen in Legmeer, gaat volgens Gordon niet. “Alleen al niet door de eigendomsverhoudingen van de gronden,” reageert ze. “Bovendien willen studenten liever bij elkaar in Uilenstede. En ze willen feesten en dat past minder goed bij de Legmeer.”

TEVREDEN Ook de Stichting Allemansbelang alsmede jurist en bewoner van Bankras-Kostverloren Ronald Vecht hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen voor Kronenburg. De Raad van State verklaarde hun beroepen niet-ontvankelijk, maar Vecht is evengoed blij met de uitkomst. “De uitspraak verrast mij niet,” zegt hij. “College en raad waren hiervoor diverse keren gewaarschuwd. Maar dat is onder verwijzing naar dure Zuidas-advocaten van tafel geveegd. De laatste jaren heb ik voor drie dossiers gekeken naar kwaliteit en zorgvuldigheid van de besluitvorming in Amstelveen: het aanwijzen van de lokale omroep, het Alleman-project en Uilenstede-Kronenburg. In alle drie gevallen wisten college en raad het beter. Het is jammer dat de gemeente zichzelf in het project Uilenstede klem heeft gezet door niet de juiste route te kiezen. Ik hoop dat het volgende college ambitie inruilt voor kwaliteit en de burgemeester meer aandacht geeft aan de kwaliteit van de besluitvorming.” Volgens Gordon is de gemeente juist bewust en met open ogen verder gegaan om duidelijkheid te krijgen over de bouwmogelijkheden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie