Teek.
Teek. Pixabay

Amsterdamse Bos waarschuwt bezoekers voor teken

15 april 2022 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Nu het buitenseizoen weer is aangebroken waarschuwt het beheer van het Amsterdamse Bos bezoekers voor teken. Als de temperaturen oplopen, neemt de kans op een tekenbeet sterk toe. Ook in het Amsterdamse Bos komen teken voor. Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken, zowel bij mensen als bij huisdier.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor, niet alleen in bosgebieden zoals het Amsterdamse Bos maar ook in de bebouwde kom. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Als een besmette teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Honden- en kattenbezitters hebben extra kans op een tekenbeet. Hun hond of kat kan een levende teek mee naar huis nemen en daar kan de teek weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer.

CONTROLEREN GGD Amsterdam-Amstelland en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) adviseren om na een uitstapje in het groen altijd jezelf, je huisdier en eventueel een ander te controleren op teken. Wie een teek gevonden heeft, kan die eenvoudig zelf verwijderen. Aangeraden wordt om dit zo snel en zorgvuldig mogelijk te doen. Meer informatie is te vinden in de folder ‘Een teek? Pak ‘m beet!’ die te vinden is op rivm.nl.

HUID BEDEKKEN Het beste is volgens het bosbeheer echter om tekenbeten zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Dat kan door de huid goed met kleding te bedekken en liever niet door begroeiing als struikgewas of lang gras te lopen. Ook kan een huisdier extra beschermend worden met behulp van anti-teken middelen. De dierenarts of dierenspeciaalzaak kan daarbij informeren welk middel geschikt is voor het huisdier.

Een tekenbeet melden kan via tekenradar.nl. Dit draagt bij aan het onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie