BBA spreekt de vrees uit dat de uitkomsten van de participatie voor de hondenzonering allang vaststaan
BBA spreekt de vrees uit dat de uitkomsten van de participatie voor de hondenzonering allang vaststaan Pixabay

‘Ernstige zorgen’ bij BBA over participatieproces Amsterdamse Bos

13 september 2021 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van BBA maakt zich ernstige zorgen over het participatieproces rond het nieuwe Bosplan. De lokale partij vraagt zich af of er sprake is van vooringenomenheid rond de voorgestelde hondenzonering. Aanleiding is het webinar ‘Hond en Natuur’ dat op 9 september door de gemeente Amsterdam en het Amsterdamse Bos werd gehouden. De inhoud zorgde voor de nodige vraagtekens bij Kitty Huisman die sinds enige tijd actief betrokken is bij BBA. ¨Vragen werden genegeerd en de selectief uitgekozen vragen werden afwijkend of niet beantwoord. Dat belooft niet veel goeds voor de interpretatie van de enquête die op de webpagina van het Amsterdamse Bos kan worden ingevuld. Het lijkt erop dat de uitkomsten voor de hondenzonering allang vaststaan,” stelt zij. 

Het Amsterdamse Bos is een online enquête gestart waarin bezoekers zich kunnen uitspreken over hun ervaringen bij bezoek aan het bos. Het is onderdeel van het participatieproces dat is opgezet na de inspraak op het Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030. Met name het hondenbeleid dat in het plan is opgenomen, zorgt al geruime tijd voor discussie tussen voor- en tegenstanders van inkrimping van losloop- en uitlaatgebieden. 

INVLOED HOND OP NATUUR Het door BBA bekritiseerde webinar ging onder meer over de invloed van honden op de natuur, De online bijeenkomst was bestemd voor iedereen die wel eens in groengebied komt, met of zonder hond. Volgens de aankondiging van het Amsterdamse Bos moest het webinar een waardevolle bijdrage leveren in de participatie op de eventuele aanpassing van de hondenzonering.

MISPLAATST LESJE BBA is echter niet te spraken over de inhoud van het webinar. ‘Een boswachter beet het spits af met een niet geheel onbevooroordeelde visie op honden en mensen in het bos. Daarna kwam de onderzoeker van bureau Waardenburg die als expert de opdracht had gekregen van het Amsterdamse Bos om onderzoek te doen naar de vraag: ‘wat is de invloed van honden op de natuur’? En tot slot kregen de deelnemers een misplaatst lesje in hondengedrag. Volgens BBA betrof het onderzoek van bureau Waardenburg een literatuuronderzoek en liet de onderzoeker gaandeweg zijn presentatie merken het bos zelf niet te kennen. Het was hem ook niet bekend dat in de door hem als kwetsbare zones aangemerkte delen van het bos al een hondenverbod geldt. 

‘Na deze teleurstellende vertoning is het bijna beangstigend dat de organisator van het webinar in de aankondiging aangeeft dat bevindingen uit het onderzoek, tips en adviezen ‘een waardevolle bijdrage’ vormen in het participatietraject (over de hondenzonering in het bos) dat in september start,’ aldus BBA.

GROTE BETEKENIS Inmiddels heeft BBA contact gezocht met wethouder Floor Gordon om de ervaringen en zorgen te delen. Raadslid Jacqueline Solleveld vermoedt dat de gemeente Amsterdam en het Amsterdamse Bos hier op eigen houtje hebben geopereerd. “We willen weten welke rol Amstelveen hier heeft. Het Amsterdamse Bos is van grote betekenis voor Amstelveen, haar inwoners en haar gebruikers. Het kan niet zo zijn dat er op deze wijze wordt gesold met participatie en de inbreng van onze inwoners.”

REACTIE In een reactie laat wethouder Floor Gordon weten dat meerdere raadsfracties bij haar hebben aangegeven dat het webinar van het Amsterdamse Bos over honden en de natuur niet goed is verlopen. Bij deelnemers is de indruk ontstaan dat hierin aangestuurd werd op een oplossing met minder ruimte voor (loslopende) honden. Zij geeft aan dat het webinar het zorgvuldige participatieproces over nieuw hondenbeleid verstoort. “Bij participatie mag nooit de indruk ontstaan dat de uitkomst al vaststaat. Dat is onzorgvuldig, onjuist en ondermijnt het vertrouwen. De enquête, die inzicht geeft in bezoeken in het algemeen en van hondenbezitters in het bijzonder, is in overleg met de gemeente Amstelveen opgesteld en ook het Amstelveense burgerpanel krijgt deze toegezonden. Vanuit Amstelveen zijn wij benieuwd naar de uitkomsten en vooral de inzichten dit het oplevert over bosbezoekers en honden. Die beoordelen we samen met het Amsterdamse Bos. Aanpassing van het huidige hondenbeleid kan wat Amstelveen betreft alleen als de noodzaak daartoe is aangetoond en dit in goede samenspraak met de gebruikers van het bos gebeurt. Uiteindelijk is Amsterdam als eigenaar van het Bos aan zet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie