Koeien in de Bovenkerkerpolder.
Koeien in de Bovenkerkerpolder. Foto: Naomi Heidinga

Jubileumuitgave bij 250-jarig bestaan Bovenkerkerpolder

15 december 2021 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Amstelvener Hans Noltes heeft ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Bovenkerkerpolder een speciale jubileumuitgave over de polder uitgebracht. Hij besteedt hierin aandacht aan recente ontwikkelingen op het gebied van water-en weidevogelbeheer, recreatie, energietransitie en duurzame zuivelproductie. Uiteraard komt ook de historie van deze unieke (grootschalige) 18de eeuwse landaanwinning in Noord-Holland aan bod, zoals de teloorgang van de 11 windmolens van de molengang. Verder zijn ervaringen van bewoners, gebruikers en bezoekers van de Bovenkerkerpolder in de uitgave opgenomen.


De Bovenkerkerpolder bestaat 250 jaar als droogmakerij. Het waterschap van de Bovenkerkerpolder kwam in 1629 tot stand, eindigde in 1979 en is opgegaan in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Op 7 september 1764 werd door de Staten van Holland en West-Friesland octrooi verleend aan Amsterdamse ondernemers voor droogmaking van de door vervening ontstane plas die een bedreiging werd voor Amstelveen en Amsterdam. In 1769 viel de veenplas droog met windkracht van een imposante molengang en in 1770 vond de eerste landbouwoogst in de droogmakerij plaats.

De jubileumuitgave kwam tot stand met onder andere financiële steun van de gemeente Amstelveen, IVN Amstelveen, Stichting AmstelIdee , Stichting Beschermers Amstelland, Stichting De Kastanje, Vogelbescherming Nederland en enige particuliere donoren. De uitgave is bedoeld om  de polder breder onder de aandacht van het publiek brengen. Het boek is tevens  een pleidooi voor het behoud van de Bovenkerkerpolder als groene en open ruimte.


‘250 jaar Bovenkerkerpolder’ is vanaf 18 december voor 19,95 euro verkrijgbaar in de boekhandels Blankevoort, Bruna(Groenhof), Libris/Venstra in Amstelveen en Sprey in Ouderkerk a/d Amstel en Museum Amstelland in Ouderkerk a/d Amstel. De uitgave is ook te bestellen door een e-mail te zenden naar hans.noltes@wxs.nl


De omslag van de jubileumuitgave. - Hans Noltes

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie