De Kruiskerk.
De Kruiskerk. Google

Markus Passion op Goede Vrijdag in de Kruiskerk

Muziek

AMSTELVEEN In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30B wordt vrijdag 15 april om 20.00 uur de Markus-passion van Reinhard Keiser uitgevoerd door de Kruiskerkcantorij, aangevuld met gastzangers. 

Op Goede Vrijdag wordt in de christelijke traditie de dood van Christus aan het kruis herdacht. Hiertoe hebben diverse componisten passiemuziek geschreven. Reinhard Keiser was rond 1700 componist en directeur van de opera in Hamburg en schreef meer dan honderd opera’s. Daarnaast schreef hij vele aria’s, duetten, cantates, grote oratoria en kerkmuziek.

De Markus-passion is overgeleverd in het handschrift van de grote Johann Sebastian Bach, die deze passie minstens drie keer heeft uitgevoerd. Bach heeft deze Markus-passion dan ook zeker als voorbeeld gezien voor zijn latere eigen passiemuziek. De Markus-passion is een wat kleinere passie die zonder pauze wordt uitgevoerd. 

Solisten zijn tenor/evangelist Jonathan Ploeg , sopraan Nienke Oostenrijk, bas/bariton/Christus Matthijs Mesdag en countertenor Lester Lardenoye. Het kistorgel wordt bespeeld door Cees van der Poel. Algehele leiding is in handen van Henk Trommel.

Toegang is vrij, na afloop is er een collecte waarvan de onkosten worden betaald.

advertentie
advertentie