Roy Lankhorst doet mee aan de IRONMAN 70.3 voor KiKa.
Roy Lankhorst doet mee aan de IRONMAN 70.3 voor KiKa. Naomi Heidinga

Roy Lankhorst doet mee aan Ironman 70.3: zwemmen, fietsen en hardlopen voor KiKa

27 maart 2024 om 11:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Roy Lankhorst (33 jaar) doet in oktober mee met KiKa Extreme aan Ironman 70.3 in Portugal. Hij gaat 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen voor het goede doel. KiKa regelt het hotel en het verblijf, het is aan Roy om geld in te zamelen voor het goede doel. Om mee te mogen doen moet hij 5 duizend euro ophalen.

Roy gaat graag de uitdaging aan. “Vroeger deed ik aan wielrennen. Toen ik ging werken, ging ik steeds ongezonder leven. Ik werkte in de drankenhandel en sportte nauwelijks meer. Een aantal jaar geleden heb ik het roer omgegooid. Ik ben veranderd van baan en werk nu in de metaalindustrie. Ook heb ik het sporten weer opgepakt en ben ik gezonder gaan leven.” Hij ging weer wielrennen, tot een vriend hem vroeg of hardlopen niets voor hem zou zijn. “Ik ben er gewoon mee begonnen. In het begin had ik een beetje last van mijn knieën vanwege verkeerde schoenen. Na een loopanalyse heb ik de juiste schoenen gevonden. Nu gaat het heel goed.” Hij liep afgelopen weekend de halve marathon in Amstelveen. 

KIKA EXTREME

Met hardlopen en fietsen was hij al een heel eind op weg naar de triatlon. ‘Zou zwemmen niets voor je zijn?’ vroegen vrienden. “Veel verder dan de schoolslag kwam ik niet. Daarom ben ik een borstcrawlcursus gaan volgen. In een aantal weken werk je dan aan je techniek. Als je het goed doet, kost de borstcrawl minder energie dan de schoolslag. Bovendien ga je sneller.” Zo kwam Roy op het idee om zich op te geven voor KiKa Extreme. “Het sporten doet me goed, ik krijg er energie van. Door me in te zetten voor KiKa dient het sporten een dubbel doel. Dat motiveert alleen maar meer.”

HULP

Kika helpt met tips en ondersteuning. Onder meer over hoe hij sponsors kan werven. Op de website van KiKa Extreme heeft hij een eigen pagina, waar je zijn vorderingen kunt volgen en hem kunt sponsoren. Via social media houdt hij volgers op de hoogte van zijn sportieve prestaties (Instagram: @roy_lankhorst). “Ik ga de komende tijd vier oefentriatlons doen. Ik begin met een achtste van de afstand en bouw dat langzaam op.” De eerste wedstrijd is op 15 juni in Zandvoort. “Dat is best spannend.” Daarna volgt een wedstrijd in Haarlemmermeer en in augustus verschijnt hij in Ouderkerk aan de start.

TRAINEN

Hij traint zes keer per week. “Ik ga twee keer per week hardlopen, twee keer fietsen, één keer zwemmen en doe één keer krachttraining, pilates of yoga.” Via KiKa krijgt hij korting op lessen van een triatloncoach. “Met hem train ik onder meer voor de overgang van zwemmen naar fietsen.” De meeste winst valt voor Roy echter in het zwemmen te behalen. “Dat ga ik de komende tijd trainen met een personal zwemcoach.” De omstandigheden zijn in Portugal wel wat anders dan hier. “Ik zwem daar in de open zee, en het terrein waar ik moet fietsen en hardlopen is niet vlak.” Dat vraagt de komende tijd wat extra oefening. “In het chloorwater zwemmen is toch wat anders dan in de zee. Zodra het weer het toelaat, ga ik in het open water trainen.”

Roy is echter vol vertrouwen. “Ik train nu vooral op uithoudingsvermogen. De trainingen zijn daarom minder intensief.” Zo voorkomt hij blessures. De komende tijd houdt hij via diverse Albert Heijns statiegeldacties. Je kunt hem echter ook steunen via zijn persoonlijke pagina: kikaextreme.nl/roy-lankhorst-cascais-2024-ironman-703.

KIKA

KiKa staat voor kinderen kankervrij. De organisatie steunt onderzoek naar baanbrekende medicijnen, pijnvrije behandelingen zonder bijwerkingen of het biologisch ontstaan van kinderkanker. Meer informatie: www.kika.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie