Auteur Roy op het Veld biedt zijn boek aan bij Donald Pols, directeur van Milieudefensie
Auteur Roy op het Veld biedt zijn boek aan bij Donald Pols, directeur van Milieudefensie Fotograaf: Michel van Bergen

Journalist Roy op het Veld uit Amstelveen publiceert boek over energie- en klimaatcrisis

1 juni 2023 om 10:31 Lokaal Deel je nieuws

De in Amstelveen woonachtige journalist Roy op het Veld laat in zijn nieuwe boek zien waar de wortels van de energiecrisis liggen, wat de transitie naar groene energie in de weg staat en hoe we onze weg uit die crisis kunnen vinden.

Op het Veld werkte jarenlang bij de zakenkrant FD, waar hij veel over energie en klimaat schreef. In 2008 schreef hij al een boek hierover: De strijd om energie. In dat boek voorspelde hij dat de wereld door een toenemende energiehonger en geopolitieke machtsverschuivingen in een energiecrisis terecht zou komen. 

Na de Russische inval in Oekraïne, in 2022, werd in Nederland plots duidelijk dat de stelselmatige keuze voor goedkope energie een enorme afhankelijkheid van Russische gasleveranties heeft gecreëerd. Het gevolg: dreigende tekorten en torenhoge gasrekeningen. Nog nooit was de onzekerheid over een basisvoorziening voor huishoudens en bedrijven zo groot. Bovendien betaalt het klimaat een hoge prijs voor onze verslaving aan fossiele brandstoffen: de aarde warmt alsmaar verder op en weersextremen richten ieder jaar meer schade aan.

In de volledige herziene editie van ‘De strijd om energie’ laat Op het Veld zien waar de wortels van de crisis liggen en waarom de wetten van de vrije markt en de geopolitieke macht van olie- en gasrijke landen de omschakeling naar groene energie in de weg staan. De Amstelveense journalist toont met behulp van belangrijke stemmen in het energiedebat hoe het koppelen van idealistische doelen aan realistische maatregelen ons uit de energiecrisis kunnen leiden.

Meer informatie over het boek: https://www.atlascontact.nl/boek/de-strijd-om-energie-2/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie