Kindertekening Jeroen Krabbé (11 jaar), Chagall Vis, 1957.
Kindertekening Jeroen Krabbé (11 jaar), Chagall Vis, 1957. Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé toont kindertekeningen in Cobra Museum

17 mei 2023 om 15:17 Kunst

AMSTELVEEN Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen presenteert vanaf 2 juni tekeningen van 40 kinderen afkomstig uit 13 verschillende landen. De presentatie ‘Alle kinderen kunstenaar’ wordt samengesteld door gastcuratoren Jeroen Krabbé (acteur, schilder en kunstprogrammamaker) en kunstpedagoog en cultureel adviseur Annefie van Itterzon. Jeroen Krabbé toont ook twee van zijn eigen kindertekeningen. 

De kindertekeningen in de presentatie zijn tussen 1983 en 2021 verzameld door Annefie van Itterzon. Vorig jaar schonk zij ruim 900 kindertekeningen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Jeroen Krabbé koos samen met Van Itterzon uit deze schenking 40 kindertekeningen voor de tentoonstelling in het Cobra Museum. Daar worden twee van zijn eigen kindertekeningen aan toegevoegd. De presentatie past in het gedachtegoed van bekende kunstenaars als Pablo Picasso en de Cobra-leden die kindertekeningen zagen als een bron van expressieve rijkdom.

De vriendschap tussen Annefie van Itterzon en Jeroen Krabbé gaat terug naar de tijd dat beiden aan de Amsterdamse Rijksacademie studeerden. Wat ze ook delen is een fascinatie voor kindertekeningen.

UITWISSELINGSPROJECT

De aanzet voor Van Itterzons verzameling was een schilderij van Giovanni Carotto uit omstreeks 1515 waarop een trots kijkend kind de toeschouwer zijn kindertekening toont. Ze realiseerde zich dat bijna niemand kindertekeningen bewaart en er vrijwel niets bekend is over kindertekeningen uit vervlogen eeuwen. Daarom bedacht Van Itterzon een uitwisselingsproject. Meer dan 40 jaar lang gaf ze vrienden die naar verre oorden afreisden behalve Nederlandse kinderkunst pennen, krijt, verf en papier mee. Hiermee konden ze op de plaats van bestemming kinderen laten tekenen. Zo ontstond de grootste particuliere verzameling kindertekeningen van Nederland, waarvan er in juli 2022 935 kindertekeningen geschonken zijn aan de RCE. 

TOVERFEE

Voor de presentatie in het Cobra Museum hebben Krabbé en Van Itterzon 40 kindertekeningen uitgekozen die een goed beeld geven van hoe kinderen wereldwijd tekenen: van Japan tot IJsland en vanuit het hart van Zaïre tot de binnenlanden van Peru. De vroegste tekening komt uit een schetsboekje toen Jeroen Krabbé drie jaar oud was en de meest recente aanwinst is uit 2020 van een vijfjarig Chinees meisje die de strijd van een toverfee tegen het coronavirus tekende. 

TEKENINGEN MAKEN

Naast de kindertekeningen die geselecteerd zijn kunnen kinderen die het museum bezoeken op woensdag en zondag ook hun eigen tekeningen maken. DIe vormen samen een enorm collage-kunstwerk dat tijdens de hele tentoonstelling blijft groeien en voor alle bezoekers in het museum te zien is.  

ORIGINEEL EN PUUR

Kindertekeningen zijn vaak direct, origineel en puur, omdat kinderen  van 4 tot 12 jaar nog niet bezig met perspectief en vorm. Ze merken echter wel details op die volwassenen als vanzelfsprekend beschouwen. Geen wonder dat kunstenaars als Pablo Picasso, Paul Klee, Wassily Kandinsky en de Cobra-kunstenaars kindertekeningen als inspiratiebron zagen. Picasso deed ooit de fameuze uitspraak: “Ik heb m’n hele leven erover gedaan om te kunnen tekenen als een kind”. Kunstenaar Karel Appel verwoordde het Cobra-gedachtegoed treffend: “We wilden helemaal opnieuw beginnen, net zoals een kind.” 

ZOMERTENTOONSTELLINGEN

Na een tijd waarin elke expressie was onderdrukt en in de meeste steden de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog nog moesten worden opgeruimd, werden vrijheid en vitaliteit kernbegrippen voor de internationale Cobra-beweging (1948-1951). De presentie Alle kinderen kunstenaar sluit naadloos aan bij de zomertentoonstellingen ‘Grenzeloos en Vrij. Van Appel tot Basquiat’ en ‘De andere Picasso – Terug naar de bron’ die ook op 2 juni openen in het Cobra Museum.  

Voor meer informatie: cobra-museum.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie