Speelveld tussen Middachten en Sterkenburg in Westwijk.
Speelveld tussen Middachten en Sterkenburg in Westwijk. Google Streetview

Hoorzitting over bezwaren tegen kindvriendelijk kunstwerk in Westwijk

2 februari 2023 om 16:00 Kunst


AMSTELVEEN Er komt binnenkort een hoorzitting over de plaatsing van het kindvriendelijke kunstwerk ‘Kasteel Samenvleet’ op het speelveld tussen Middachten en Sterkenburg in Westwijk. Dat kondigde wethouder Herbert Raat woensdag aan in de gemeenteraad in een antwoord op vragen van raadslid Henk Stoffels (ChristenUnie). Over de komst van het kunstwerk is commotie ontstaan bij omwonenden.

Volgens Stoffels denken zij bij de naam ‘Kasteel Samenvleet’ meer aan een speelkasteel en niet aan negen platte metalen figuren die niet uitnodigen tot spelen. “De bewoners houden het speelveld daarom graag zoals het is,” zei hij. “Het veldje wordt intensief gebruikt om te ballen, rennen, tennissen, picknicken en AmstelveenSport komt geregeld langs met de Speelbus. Intussen zijn veel bestaande speeltoestellen in de wijk kapot, vies en/of beklad. Bewoners kunnen de komst van het kunstwerk daarmee lastig rijmen.” Hij vroeg de vormgeving en/of plaatsing van het object te heroverwegen.

Wethouder Raat verklaarde dat er meermalen contact is geweest met de bewoners en dat die ook hun favoriete ontwerp konden kiezen. “We hebben bewoners van duizend huisadressen gevraagd te stemmen op hun favoriete object. Daar zijn 75 reacties op gekomen, waarvan vier negatief. Ja, er is altijd wel iemand die iets ander wil. Ook kinderen is gevraagd mee te denken over het ontwerp.” 

Volgens Raat gaat het in het beleid van de gemeente niet in de eerste plaats om speeltoestellen maar om kunstwerken: “Opdat kinderen in alle buurten opgroeien met kunst, vooral ook in buurten waar dat niet vanzelfsprekend is. Het gaat ook om het prikkelen van de fantasie.” Raat zei dat voordat de gemeente verder gaat, eerst de uitkomsten van de hoorzitting worden afgewacht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie