Het noodlottige einde van Tingari mannen tijdens een hevige hagelbui.
Het noodlottige einde van Tingari mannen tijdens een hevige hagelbui. Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 6): Willy Tjungurrayi en de Papunya Tula

28 augustus 2021 om 10:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp deze maand elke week een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Willy Tjungurrayi is circa 1930 geboren in Patjantja NT in de buurt van Lake Mackay in de Western dessert van Australië. Hij heeft zijn jeugd traditioneel doorgebracht op het grondgebied van de Pintupi taalgroep. Rond 1950 zijn de leden van de Pintupi clan weggevoerd naar het gebied rond Haasts Bluff, nadat de Australische regering had besloten om hun geboortegrond te gaan gebruiken voor atoomproeven, uitgevoerd door het Engelse leger. Rond 1976 werd Willy samen met zijn groep nogmaals verplaatst, nu naar Papunya. Hier was korte tijd ervoor de schildersbeweging Papunya Tula opgericht. Willy en zijn broers George en Yala Yala Gibs sloten zich hierbij aan. Ze werden de prominentere schilders van deze beginperiode, die uit zou groeien tot de Aboriginal Art zoals nu wereldwijd bekend is.

TINGARI CIRCLE Willy als senior leider van de Pintupi groep, wist alle geheime details van de Tjukurpa van de Tingari cycle. Dit is het scheppingsverhaal van de geboortegrond van Willy waar de Tingari mannen (voorouders) een grote rol spelen. Deze verhalen zijn geheim voor alle niet-Pintupi. Heden ten dage zijn er niet veel mensen die alle details van de Tingari circle nog kennen.

Het detail dat Willy in dit schilderij beschrijft, is het noodlottige einde van enkele Tingari mannen tijdens een hevige hagelbui (de gele dotjes) in de sand hills (de golvende rode lijnen). Willy heeft tot aan zijn dood in 2018 geschilderd.

De galerie is geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 06-53157956. Meer informatie: www.aboriginal-art-amsterdam.nl. Aboriginal Art Amsterdam, Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Lees ook het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie