Bakker Koolhaas maakte in 2019 nog een grote taart voor de verjaardag van Amstelveen.
Bakker Koolhaas maakte in 2019 nog een grote taart voor de verjaardag van Amstelveen. Naomi Heidinga

Amstelveen is 624 jaar geworden, maar verjaardagsfeest blijft uit

25 mei 2023 om 13:50 Historie

AMSTELVEEN Amstelveen bestaat vandaag 624 jaar, maar een verjaardagsfeest blijft uit. In 2017 werd 25 mei uitgeroepen tot de ‘verjaardag van Amstelveen’ nadat in het Stadsarchief van Amsterdam een akte was opgeduikeld waaruit opgemaakt kon worden dat Amstelveen op 25 mei 1399 het levenslicht zag. Koen van Oosterwijk werd toen door Graaf Aelbrecht benoemd tot de allereerste ‘Ambachtsheer van de Ambachtsheerlijkheid Amstelreveen’. De ‘geboorteakte van Amstelveen’ werd op 25 mei 2017 in het Oude Dorp tentoongesteld in Museum Jan van der Togt. De vastgestelde verjaardagsdatum leverde echter ook direct kritiek op van lokale historici.  

Vereniging Historisch Amstelveen kende de betreffende akte al veel langer en vond dat de het kort door de de bocht was om de datum uit dat stuk als geboortedatum te gebruiken. Lokaal historicus Peter van Schaik wees erop dat er ook aan akte uit 1305 bestaat waarin de naam Nieuwer-Amstel voor het eerst wordt genoemd. Hij vroeg zich af of die akte niet eerder in aanmerking zou moeten komen om als ‘geboorteakte’ te gelden. Maar ook daarvoor geldt dat volgens hem een eerste schriftelijke vermelding nog niets over de ouderdom van een naam. De naam Nieuwer-Amstel ontstond volgens Van Schaik toen een parochie in het hart van Amstelland in tweeën werd gesplitst. Het andere deel werd Ouder-Amstel genoemd. Volgens hem kon daarom voorzichtig vastgesteld worden dat de in 2017 zo genoemde ‘geboorteakte’ rond 150 jaar te laat kwam.

(Tekst gaat door onder de foto)


Viering van de verjaardag van Amstelveen in 2018 - Archief BDU/Naomi Heidinga

AMSTELVEENGEVOEL

De aanvankelijke intentie om van de viering van de verjaardagsfeest een jaarlijkse traditie te maken, is in het slob geraakt. In 2018 werd de verjaardag van Amstelveen nog gevierd met de feestelijke lancering van de dichtbundel ‘Een Amstelveengevoel’ van voormalig stadsdichter Koos Hagen in ANNA. De Naeckte Brouwers trakteerde de bezoekers daar op een fust 1399-bier. 

AMSTELVEEN IN 24HRS

In 2019 vond de eerste editie van het evenement ‘Amstelveen in 24hrs’ niet toevallig plaats op 25 mei. Daarbij werd toen ook aandacht besteed aan de viering van de ‘geboortedatum’ van Amstelveen. BV Amstelveen verzorgde twee talkshows over de lokale historie. En daarnaast waren erin het Stadshart optredens en acts om de verjaardag van Amstelveen te vieren.

‘Amstelveen in 24hrs’ is inmiddels uitgegroeid tot een tweejaarlijkse evenement. Op zaterdag 3 juni staat dit weer op het programma. Er vinden van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat meer dan 45 activiteiten op verschillende locaties plaats in Amstelveen. Daarbij is de viering van de verjaardag van Amstelveen echter op de achtergrond geraakt. Ook vandaag vinden er geen festiviteiten plaats.


De ´geboorteakte´ van Amstelveen uit 1399. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie