Burgemeester Poppens legt een krans namens het gemeentebestuur.
Burgemeester Poppens legt een krans namens het gemeentebestuur. Aangeleverd

Indrukwekkende herdenking bij Dachau monument

25 april 2022 om 14:05 Historie

AMSTELVEEN Op 29 april 1945 werd concentratiekamp Dachau bevrijd. Zaterdag 23 april vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Nationaal Dachau Monument in het Amsterdamse Bos. Namens het gemeentebestuur legde burgemeester Tjapko Poppens een krans.

Het monument bestaat uit een pad van 60 meter lang en 2 meter 35 breed tussen twee taxushagen van een paar meter hoog. In het pad zijn de namen van 500 van de grootste concentratiekampen en hun buitencommando’s gegraveerd.

Beeldend kunstenaar Niek Kemps ontwierp een gedenkteken om doorheen te lopen. De vloer van het looppad is ongelijk en in het midden iets verhoogd. Dit herinnert aan de moeilijkheden die de gevangenen in de concentratiekampen hadden met lopen. Ongelijke wegen, ondeugdelijk schoeisel. Het monument geeft de bezoeker ruimte tot meditatie en nadenken. Al lopend over de blauwe stoep leest men de namen van de verschrikkelijke oorden die hier in herinnering worden gebracht. 

Het concentratiekamp Dachau was het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp van de SS in nazi-Duitsland. Het kamp lag ten oosten van de Zuid-Duitse stad Dachau. Het  diende als voorbeeld voor andere concentratiekampen die later zijn gebouwd. De nazi’s richtten het kamp al in 1933 in. Van de 228.000 mensen die er gevangen zaten, overleefde slechts een klein deel de oorlog. Het kamp werd op 29 april 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie