Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Oorlogsdagboek Piet Gerritse uitgereikt aan burgemeester Tjapko Poppens

21 april 2022 om 12:30 Historie

AMSTELVEEN Mevrouw (Kitty) Gerritse overhandigde dinsdag 19 april het boek ‘Oorlogsdagboek Piet Gerritse’ aan burgemeester Tjapko Poppens. Daarbij waren ook haar neef en zoon Josef Meisl en zijn echtgenote Cindy aanwezig. Piet Gerritse was haar vader. Zijn dagboek geeft een interessant beeld van de wijk Patrimonium tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De familie Gerritse woonde in de oorlogsjaren aan de Landscheidingskade in Patrimonium. Vader Piet schreef tijdens de oorlog dagelijks in zijn dagboek, in vele verschillende schriftjes. In het voorwoord meldt hij dat hij zijn dagboeken schrijft voor zijn kinderen, toen 6 jaar, 3 jaar en 5 maanden oud. Ze waren toen nog te jong waren om te beseffen ‘in welk een verschrikkelijke tijd zij nu leven’.

Twee jaar geleden begon de familie met het uittypen van de schriftjes en deden zij onderzoek in de archieven van het NIOD. De dagboeken vormen een mooie aanvulling op het boek ‘Jaren van Verduistering’ van Tini Visser en andere recente boeken die zijn verschenen op particulier initiatief, over de bezettingsjaren in Amstelveen. Het boek is in kleine oplage gedrukt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie