Marjan Bruinvels geeft een gastles.
Marjan Bruinvels geeft een gastles. Eigen foto

Kampbewoners uit voormalig Nederlands Indië vertellen hun verhaal

19 oktober 2020 om 13:00 Historie

AMSTELVEEN In Ateliers 2005 worden zondag 25 oktober en zaterdag 31 oktober van 15.00 tot 17.00 uur lezingen gegeven over de Japanse bezetting in voormalig Nederlands Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zondag 25 oktober komt schrijfster en oud-docent scheikunde Marjan Bruinvels. Wie 31 oktober de lezing geeft, wordt later bekend gemaakt.

Marjan, geboren in 1935 in Batavia, had een gelukkige jeugd tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Java werd bezet door de Japanners. Toen veranderde alles. Marjan: “De Jap schreef: Het is in uw eigen belang, u wordt ter bescherming opgesloten in omheinde wijken. Met mijn moeder en zuster zat ik in de kampen Tjideng, Tangerang en Adek.” In die laatste twee woonden zij, als joods gezin, in de joodse afdeling. Marjan overleefde in korte tijd kinkhoest, waterpokken, malaria en dysenterie. Aan boord van de Oranje verliet zij als 11-jarige in 1947 haar geboorteland. “Ik moest heel hard huilen. Want dan sta je op dat schip, dan denk je… nooit meer, alle poezen zijn weggegeven, hoe moet dat met mijn eend? Ik kan vast nooit meer terug. En toen wisten we nog niet eens hoe rot het in Nederland was. Hoe lelijk ze hier deden tegen mensen uit Indië.”

Honderden malen vertelde Marjan als gastdocent op scholen en elders het verhaal over haar kindertijd. Zij vond en vindt dan altijd een ademloos gehoor. Heel graag deelt zij haar persoonlijke verhaal nogmaals met belangstellenden in Amstelveen. Want hoe ziet het dagelijks leven eruit in een kamp? En hoe leerden de kinderen eigenlijk lezen en schrijven zonder pen, papier en school?

Alle volwassenen met of zonder kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom. In verband met corona is vooraf reserveren via de website noodzakelijk. Reserveren via: Ateliers2005.nl Tevens is de expositie in de weekenden (tot en met 1 november) te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie