Fragment van filmposter 'Requiem for Auschwitz'.
Fragment van filmposter 'Requiem for Auschwitz'. Cinema Amstelveen

‘Requiem voor Auschwitz’ in Cinema Amstelveen

24 april 2022 om 09:00 Film

AMSTELVEEN De documentaire ‘Requiem voor Auschwitz’ is zondag 1 mei om 16.15 uur te zien in de bioscoop in Schouwburg Amstelveen. In de film vertelt het verhaal van Sinti-componist Roger Moreno-Rathgeb die een Requiem componeerde voor de slachtoffers van het concentratiekamp. Voorafgaand aan de documentaire geeft regisseur Bob Entrop of de producent Raoul de Zwart een korte inleiding.

Roger Moreno-Rathgeb was eerder een van de hoofdpersonen in ‘Een Stukje Blauw In De Lucht’ uit 2007, de eerste Nederlandse film die de moord op bijna een miljoen Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog documenteerde. In 1998 begon hij aan zijn eerste partituur voor het Requiem. Maar na een bezoek aan het kamp blokkeerde hij. Het duurde enkele jaren voor hij de draad weer oppakte. 

In ‘Requiem voor Auschwirtz’ is Roger te zien onder de Brandenburger Tor in Berlijn, de plek waar alles begon. Hij speelt accordeon bij het Sinti en Roma Monument. Tijdens de repetities en het optreden met het Sinti en Roma Philharmonic en een Joods koor in de Dom van Berlijn op Holocaust Memorial Day, ervaart Roger hoe zijn noten en emoties worden omgezet in muziek. Ook bezoekt hij Auschwitz met enkele Nederlandse musici en laat hen de plekken zien die hem inspireerden tot het componeren van specifieke passages van het Requiem dat hij half 2008 heeft kunnen voltooien.

Rogers verhaal is verweven en geïllustreerd met een tweede verhaallijn waarin enkele kleinkinderen van meerdere hoofdpersonen uit ‘Een Stukje Blauw In De Lucht’ geconfronteerd worden met verhalen over hun opa of oma. De wereldpremière van de film vond plaats op 9 april 2022 in Berlijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie