Wethouder Economische Zaken Adam Elzakali
Wethouder Economische Zaken Adam Elzakali Anko Stoffels

Wethouder Elzakalai: ‘Ondernemers in Amstelveen helpen in moeilijke tijden’

1 februari 2023 om 08:00 Economie

AMSTELVEEN Het zijn moeilijke tijden, voor veel inwoners, maar ook voor ondernemers. Blijven zij overeind? Wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai vertelt hoe de gemeente bedrijven helpt om de vele problemen het hoofd te bieden.

“Ondernemers hebben de laatste tijd veel voor hun kiezen gekregen,” zegt Adam Elzakalai. “Eerst corona. Nu de hoge energieprijzen, inflatie, personeelstekorten en een gedaald consumentenvertrouwen. En in coronotijd bespaarden vooral mensen met een kleine beurs, nu geven ook mensen met meer geld minder uit. Ook daar hebben ondernemers last van. Dat leidt bij mij tot de vraag: hoe gaat het jaar 2023 voor hen worden? En wat kan de gemeente voor hen doen?”

GOED ONDERNEMERSKLIMAAT

Elzakalai werd vorig jaar wethouder in Amstelveen, wat hij eerder was in Haarlemmermeer en Lelystad. “In Amstelveen is een opvallend goed ondernemersklimaat,” zegt hij. “Dat willen we ondanks alle problemen graag zo houden.” De gemeenteraad zette in de coronaperiode 15 miljoen euro in voor het ondersteunen van onder meer bedrijven, bovenop Rijksregelingen. Er is nog 6 miljoen euro over. Dat geld blijft voorlopig in het fonds voor het geval corona opnieuw toeslaat. Specifiek voor het MKB ontwikkelde de gemeente onder meer noodleningen, subsidies voor 1,5-metermaatregelen, het digitale ondernemersloket en het Stimuleringsfonds Lokale Economie.”

NOODFONDS

In 2023 komt menigeen in de knel door de energiecrisis en inflatie. Eind vorig jaar heeft de raad daarom een noodfonds van 2,5 miljoen euro ingesteld,ook voor ondernemers, en vooral gericht op acute energieproblemen. Nog niet veel ondernemers hebben zich gemeld. “Het is ook nog niet helemaal uitgewerkt,” zegt Elzakalai. “We onderzoeken nog de mogelijkheden. Ondernemers kunnen al wel bij het Ondernemersloket terecht en dan kunnen wij bijvoorbeeld meedenken over energiebesparing. Een subsidieregeling is nog in ontwikkeling. Subsidie en compensatie mogen geen overheidssteun zijn. Daar gelden wetten en regels voor.”

HUURVERHOGINGEN

Zorgen maakt de wethouder zich over huurverhogingen voor bedrijfsruimte: “Ik krijg signalen van verhogingen met wel 20, of 25 procent. Met zulke enorme verhogingen sla je als verhuurder de fundamenten onder ondernemend Amstelveen weg, en dat in deze toch al moeilijke tijden. Het kan voor een bedrijf de druppel zijn. Als wethouder kan ik niet tegen verhuurders zeggen hoeveel huur zij mogen rekenen, maar ik kan dit probleem in gesprekken met hen wel aankaarten. Dat ga ik de komende tijd zeker doen.”

De gemeente ondersteunde in 2022 allerlei initiatieven van bedrijven via het genoemde Stimuleringsfonds Lokale Economie. Zo droeg de gemeente vanuit dit fonds onder meer financieel bij aan het trainingsprogramma ‘Back on Track’ van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) en de Vereniging van Amstelveense Detaillisten (VAD), bedoeld om lokale ondernemers er na corona weer bovenop te helpen. Ruim 300 deelnemers volgden meer dan 50 trainingen. De gemeente steunt in 2023 het vervolg ‘Stay on Track’, met aandacht voor onder meer inflatie, arbeidsmarkt, energietransitie, innovatie en veiligheid.

CADEAU-PAS

Vanuit het Stimuleringsfonds is ook de ‘Amstelveens Cadeau’-pas gerealiseerd. “Want het is belangrijk dat inwoners in Amstelveen blijven kopen,” zegt Elzakalai. “Je kunt via internet bestellen, maar ook in Amstelveen gaan winkelen. Dat is een leukere beleving. Met de VVV-bon kun je overal terecht, maar met Amstelveens Cadeau weet je zeker dat je geschenk in Amstelveen wordt besteed.”

Voor startende ondernemers is er het succesvolle ZAAI-programma van de gemeente in samenwerking met OA en Rabobank, bedoeld om ondernemersvaardigheden en kennis te vergroten. “Ondernemers worden zes maanden aan de hand meegenomen door allerlei specialisten,” zegt Elzakalai. “Dit jaar doen 49 ondernemers mee: 26 Nederlandstalige en 23 Engelstalige. Want dit jaar is er voor de tweede keer ook een Engelse variant.”

BEDRIJVENINVESTERINGSZONES

Tenslotte speelt de gemeente een rol in ‘bedrijveninvesteringszones’ (BIZ). “Daarbij werken alle ondernemers van een winkel- of bedrijvengebied samen,” zegt Elzakalai. “De gemeente heft een BIZ-belasting en keert het geld later uit als subsidie voor bijvoorbeeld evenementen, promotie of feestverlichting. Er zijn zeven BIZzen, die via die belasting een subsidie ontvangen en waar alle ondernemers meebetalen aan activiteiten, of ze willen of niet. Als een meerderheid feestverlichting wil, dan moet iedereen meedoen. Dit om te voorkomen dat wie niet mee wil doen profiteert van de anderen. In de praktijk blijkt er in de BIZ-zones overigens voor feestverlichting veelal unanieme steun.”

Volgens Elzakalai is een gezond bedrijfsleven niet alleen belangrijk voor de lokale economie. “Want ondernemers sponsoren sportclubs, festivals en nog veel meer. Jazz in het Dorp en tal van andere evenementen zijn niet mogelijk zonder de steun van ondernemers.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie