Afbeelding
ANP Foto

Tempo overgang naar gasloos moet omhoog in Amstelveen

6 maart 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN De overgang naar een aardgasloze wereld komt dichterbij. Amstelveen wil in 2040 geheel 'fossielvrij' zijn, maar dat moet in de eerste wijken al in 2030 het geval zijn. Welke wijken het spits afbijten, is nog niet bekend. Om in 2040 de zogeheten 'energietransitie' afgerond te kunnen hebben moet het tempo van verduurzaming omhoog, zo blijkt uit het gemeentelijke voorbereidingsprogramma 'Amstelveen aardgasvrij', dat in de raadscommissie van dinsdag 12 maart wordt besproken.

 

De gemeente wil uiterlijk eind 2021 besluiten welke wijken wanneer van het aardgas af gaan en welke alternatieven er voor de wijken zijn. Die alternatieven zijn nog niet bepaald, daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Voor elke wijk komt er een uitvoeringsplan met een looptijd van acht jaar. Zo'n plan moet er acht jaar voor de einddatum van de transitie in een wijk liggen. Om in 2030 de eerste wijken aardgasvrij te hebben, moeten eind 2021 de eerste uitvoeringsplannen klaar zijn.

 

Inmiddels wordt er bij nieuwbouw en het ombouwen van bijvoorbeeld kantoren naar woningen 'van het gas los gebouwd'. Verder stimuleert de gemeente in bestaande gebouwen de verbetering van isolatie en het overschakelen op elektrisch koken, dan wel een aparte groep in de meterkast te maken om straks een elektrische kookplaat te kunnen aansluiten. De gemeente houdt ook dit jaar een gezamenlijk inkoopprogramma voor zonnepanelen. Bedrijven en instellingen zijn al verplicht alle energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.


INFORMEREN In 2019 en 2020 ligt de nadruk op het informeren van inwoners. Er komen weer energie-ontbijten, maar ook stadsgesprekken, energiebesparingsworkshops, een tentoonstelling in de bibliotheek, een website met informatie over de transitie, een pagina in het Amstelveens Nieuwsblad en een campagne op Facebook. Daarbij gaat het niet alleen om technische ingrepen, maar ook om verandering van gedrag, zoals korter douchen en ramen dicht als de verwarming aan staat. De gemeente heeft nu 1,8 fte aan ambtelijke inzet beschikbaar voor de voorbereiding van de energietransitie. Dat is te weinig en daarom komt er een gemeentelijk 'aardgasvrijteam'. Ook vergt het Duurzaamheidsfonds, dat onder meer verenigingen van eigenaren ondersteunt en dat nu op gang begint te komen, meer aandacht.

VERBRUIK In 2016 verbruikte Amstelveen 5.891 TeraJoule (TJ) aan energie (inclusief (snel)wegen). De gebouwde omgeving verbruikte 3.366 TJ. Ongeveer 7 procent van de woningen is al aangesloten op stadsverwarming, oftewel zo'n 2750 van de totaal aanwezige 41.500 woningen. Ook zijn er bedrijfsgebouwen aangesloten, die samen ongeveer net zoveel warmte afnemen als de woningen. Er wordt in Amstelveen nu 18 TeraJoule aan hernieuwbare elektriciteit opgewekt, een schijntje van het totale verbruik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie