Ondanks de lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Er is vooral veel vraag naar monteurs voor uitvoering van klimaatmaatregelen.
Ondanks de lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Er is vooral veel vraag naar monteurs voor uitvoering van klimaatmaatregelen. Pixabay

Aantal WW-uitkeringen in Amstelveen voor het eerst dit jaar gestegen

20 oktober 2022 om 12:24 Economie

AMSTELVEEN Het aantal inwoners met een WW-uitkeringen in Amstelveen is in september voor het eerst dit jaar licht gestegen. Dat blijkt uit de maandcijfers van het UWV. Het aantal WW-uitkeringen steeg met 1,6 procent van 788 in augustus naar 801 in september. Het WW-percentage blijft overigens nog wel op een zeer laag niveau. Ten opzichte van vorig jaar ligt het aantal inwoners van Amstelveen met een WW-uitkering nu 35 procent lager. Toen hadden 1.237 inwoners een WW-uitkering. 

Het aantal WW-uitkeringen is in de hele regio Groot Amsterdam in september voor het eerst dit jaar licht toegenomen. Tot de regio behoren naast Amsterdam en Amstelveen ook Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, De Ronde Venen en Diemen. Het aantal WW-uitkeringen kwam eind september uit op 13.826. Dit is een stijging van 0,4 procent ten opzichte van augustus. 

Ook landelijk was er een lichte stijging te zien van 0,2 procent. Er waren eind september 152.015 WW-uitkeringen. De lichte stijging van de werkloosheid deed zich landelijk voor in de landbouw, groenvoorziening, visserij, de voeding- en genotmiddelenindustrie, commerciële dienstverlening en bij de overheid. Het aantal uitkeringen daalde echter in de sectoren industrie, schoonmaak en de chemische sector. 

NOG STEEDS ZEER KRAPPE ARBEIDSMARKT Ondanks de lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen is er volgens het UWV nog steeds sprake vaneen zeer krappe arbeidsmarkt. Vergeleken met een jaar ligt het aantal lopende WW-uitkeringen nu 55.000 lager. Veel werkgevers in Nederland hebben dan ook moeite om personeel te vinden. Er is vooral een groot tekort aan vakmensen die nodig zijn voor uitvoering van de klimaatmaatregelen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Er is onder meer zeer veel behoefte aan monteurs voor zonnepanelen, windturbines en elektriciteitsnetten en aan ontwerpers van elektrische installaties.In Groot Amsterdam staan aan het eind van het tweede kwartaal meer dan 6.000 vacatures open voor zogenaamde klimaatbanen. Dat is circa 10 procent van het totale aantal openstaande vacatures.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie