Het grootste aantal WW-uitkeringen is te zien bij bedrijfseconomische- en administratieve beroepen.
Het grootste aantal WW-uitkeringen is te zien bij bedrijfseconomische- en administratieve beroepen. Pixabay

Aantal WW-uitkeringen in deze regio in half jaar met bijna 20 procent gedaald

18 augustus 2022 om 10:51 Economie

AMSTELVEEN Het aantal WW-uitkeringen in de regio Groot Amsterdam is het afgelopen half jaar met 18 procent gedaald ten opzichte van januari. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Tot de regio behoren naast Amsterdam ook Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, De Ronde Venen en Diemen. Het aantal verstrekte WW-uitkeringen nam af van van 17.315 in januari naar 14.273 eind juli. De afname van het aantal WW-uitkeringen in deze regio is in lijn met de landelijke daling van 19 procent. Het grootste aantal WW-uitkeringen is te zien bij bedrijfseconomische- en administratieve beroepen.

Eind juli stonden 3.287 mensen in de regio Groot Amsterdam als werkzoekend ingeschreven voor beroepen als receptionisten, administratief medewerkers en boekhouders. Dat is bijna een kwart van het totale aantal WW-gerechtigden in Groot Amsterdam. De meerderheid binnen deze beroepsgroep is op zoek naar een administratief beroep (1.795). 

GROTE CONCURRENTIE Dit hoge aantal is volgens het UWV mede te verklaren doordat het een grote beroepsgroep betreft, maar ook doordat veel werkzoekenden op zoek zijn naar een dergelijke functies. De concurrentie onder werkzoekenden is groot, waardoor de kans op een baan minder gunstig is. Ook bij de beroepsgroep managers (1.880) en commerciële beroepen (1.438) worden relatief veel WW-uitkeringen verstrekt.

Volgens het UWV is het merendeel van de WW-gerechtigden korter dan 6 maanden werkzoekend. In Groot Amsterdam gaat het om 8.038 werkzoekenden. Dat is meer dan de helft (56 procent) van het aantal WW-gerechtigden. 2.931 werkzoekenden staan tussen de 6 en 12 maanden ingeschreven (21 procent) en 3.304 (23 procent) staat langer dan een jaar ingeschreven. 

BREED ORIËNTEREN De kans op uitstroom naar werk is het volgens het UWV het grootst in de eerste 6 maanden van werkloosheid. “Het is daarom belangrijk dat werkzoekenden zich in een vroegtijdig stadium breed oriënteren op de arbeidsmarkt,” aldus Anita Oonk, rayonmanager bij UWV. “Dit kan door informatie te raadplegen over kansrijke en minder kansrijke beroepen, een opleiding te volgen of door naar werk te zoeken op basis van vaardigheden (skills). Het dashboard skills kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Het dashboard laat onder andere zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlap hebben met skills van kansrijke- en overstapberoepen. Daar liggen dus kansen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie