Abdelkader Benali.
Abdelkader Benali. Aangeleverd

Abdelkader Benali geeft masterclass in Amstelveen: ‘Verliefd op het Oosten’

3 oktober 2022 om 10:32 Activiteiten

AMSTELVEEN Ooit was het Westen hevig verliefd op het Oosten. Tussen circa 1840 en 1940 vonden culturen van de Oriënt hun weg naar de harten en hoofden van Europese kunstenaars. Denk aan de verhalen van duizend-en-een nacht, de beelden van Tanger en Constantinopel, opgravingen in Syrië, vertalingen vanuit het Arabisch en talloze muzikanten uit India die hier neerstreken. De Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali belicht donderdag 13 oktober in zijn eerste lezing van de driedelige reeks ‘Verliefd op het Oosten’ de invloed van het Oosten op Europese kunstuitingen.

‘Verliefd op het Oosten’ is onderdeel van een reeks masterclasses - een nieuw initiatief van Platform C. In de masterclasses, die tussen oktober ’22 en mei ‘23 worden gegeven, werpen gerenommeerde sprekers een verhelderend licht op verschillende facetten van onze cultuur. Naast Abdelkader Benalizijn Martin Koolhoven, Wieteke van Zeil en Bert Natter te gast, met de thema’s Koolhovens filmkeuze, De kunst van opmerkzaamheid en Bach: het andere verhaal.

ABDELKADER BENALI Abdelkader Benali, geboren in 1975 in Marokko, kwam als klein jongetje naar Nederland. Benali debuteerde op 21-jarige leeftijd met de succesvolle roman ‘Bruiloft aan zee’ (onderscheiden met de Geertjan Lubberhuizenprijs). In de jaren daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus, toneelschrijver en dichter. Vanaf 2002 volgden meerdere, lovend ontvangen romans, een dichtbundel, een toneelstuk en onder meer de reportage ‘Berichten uit een belegerde stad’.

[MEER INFORMATIE De masterclasses van Platform C richten zich op kunst, geschiedenis, film en muziek. Na elke lezing is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje. De masterclasses worden gegeven in de Zonnesteinzaal van Platform C, respectievelijk Cinema Amstelveen (‘Koolhovens keuze’) aan het Stadsplein in Amstelveen. Voor de masterclasses zijn losse kaarten te verkrijgen. Wie de complete reeks van een bepaalde spreker wil volgen, kan een voordelige passe-partout aanschaffen. Informatie over alle masterclasses en kaartverkoop is te vinden op https://platform-c.nu/masterclasses.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie