Marokkaans Modernisme - Melehi, Adoration totale
Marokkaans Modernisme - Melehi, Adoration totale Aangeleverd

Activiteiten en workshops bij tentoonstelling Het Andere Verhaal in Cobra Museum Amstelveen

11 april 2022 om 15:15 Kunst

AMSTELVEEN In het Cobra Museum voor Moderne Kunst is vanaf 15 april de tentoonstelling Het Andere Verhaal – Marokkaans Modernisme vanaf 1956 tot nu te zien, samengesteld door auteur en gastcurator Abdelkader Benali. Het Andere Verhaal biedt voor de eerste keer in Nederland een overzicht van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Rond de tentoonstelling is een uitgebreid programma georganiseerd met workshops, lekker eten en feestelijke weekenden onder de titel Cobra Pakt Uit! Jong en oud kunnen zo kennismaken met de Marokkaanse kunsten, keuken en cultuur.

COBRA PAKT UIT Vanaf mei pakt het Cobra Museum elk laatste weekend van de maand uit met speciale activiteiten en een feestelijke Marokkaanse sfeer in het museum. Maar ook buiten deze Cobra Pakt Uit! weekenden is er veel te doen. 

LITERAIRE IFTAR Elke ramadan-dag wordt na zonsondergang het vasten gebroken met een iftarmaaltijd. Samen eten verbindt, zoals ook kunst mensen verbindt en inspiratie biedt. Het Cobra Museum brengt beide samen en organiseert een iftaravond op vrijdag 29 april waarin naar aanleiding van de tentoonstelling Het Andere Verhaal nader kennis gemaakt wordt met de Marokkaanse literatuur. Abdelkader Benali vertelt die avond over Marokkaanse kunst en literatuur en de Nederlandse schrijvers van Marokkaanse komaf Khalid Mourigh en Samira Dainan zullen tussen de kunst voordragen uit eigen werk. Na zonsondergang wordt gezamenlijk de iftarmaaltijd genuttigd. Iedereen kan deelnemen aan deze iftaravond. Voor niet-moslims is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met de traditie van de iftar.

COBRA VAKANTIECLUB In de meivakantie is er in het Cobra Museum maandag-, dinsdag- en woensdagochtend de Cobra Vakantie Club voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Kinderen maken hierbij kennis met de tentoonstelling Het Andere Verhaal en gaan creatief aan de slag met leuke activiteiten, zoals Marokkaans weven en het schilderen van een Handje van Fatima. 

VOORLEZEN EN VOORSTELLING Op 30 april wordt in de tentoonstelling in samenwerking met bibliotheek Amstelland het kinderboek Duizend-en-één paarse djellaba’s voorgelezen. Op 25 juni is er zelfs een heuse voorlees-voorstelling rondom dit boek te zien, waarin kinderen kunnen luisteren, zingen, gebaren, kijken en zelfs ruiken! Duizend-en-één paarse djellaba’s vertelt het verhaal van Esmaa die in de zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis gaat naar familie in Marokko.

WORKSHOPS Op 6 mei wordt een workshop Weven gegeven in het Cobra Museum. Met Marokkaanse wol leren de deelnemers de basistechniek van het weven op een weefraam. Onder meer het zogenaamde ‘Berber Knoopje’ komt aan bod, waarmee wevers in Marokko al eeuwenlang ongelooflijk zachte tapijten knopen. Na de workshop mag het zelfgemaakte weefwerk mee naar huis.

Het programma wordt constant aangevuld en sommige activiteiten zullen regelmatig terugkeren. Het actuele overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.cobra-museum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie