Joy met twee vriendinnen bij The Next Building.
Joy met twee vriendinnen bij The Next Building. Naomi Heidinga

Stad van de Toekomst: Pioniers van De Legmeer

30 september 2021 om 09:01 Achtergrond Stad van de Toekomst

AMSTELVEEN De Legmeer wordt in zeventien jaar tijd getransformeerd van bedrijventerrein naar woon-werkgebied (zie artikel Nieuwe wijken: De Scheg en Nieuw Legmeer). De eerste bewoners zijn er al: ze wonen in The Next Building, een voormalig kantoorgebouw. 

Joy Payralbe is een van de bewoners van het complex. Ze is blij dat ze een woning heeft gevonden in Amstelveen. “Ik verdien te weinig om een woning te kopen, maar teveel voor een sociale huurwoning. Op de particuliere huurmarkt kom ik er niet tussen.” 

The Next Building heeft appartementen van verschillende groottes. “Ik was al een tijdje op zoek naar een woning in Amstelveen. Ik wist dat The Next Building werd gerealiseerd, maar aanvankelijk had ik geen interesse. Ik vond de appartementen te klein, was op zoek naar iets groters. Binnen Amstelveen was dat echter niet te vinden. Daarom ben ik toch gaan kijken naar een appartement van 24 m2. Dat viel me niet mee, maar ik had niet veel keus. Ik wilde graag op mezelf wonen. Daarom heb ik me toch ingeschreven. Met succes: ik mocht het appartement huren.” 

Tijdens de coronatijd was het niet altijd makkelijk: wonen en werken in een kleine ruimte en dat zonder eigen buitenruimte. “De muren kwamen wel eens op me af. Daarom ben ik zodra het kon ook op andere plekken gaan werken.” Ze heeft nu een appartement van 36 m2. Door dit slim in te delen, heeft ze genoeg ruimte om te wonen, slapen en werken. 

Martijn Bosman woont sinds vorig jaar juli in het gebouw. “Ik ben pas laat begonnen met zoeken naar woonruimte. Dan maak je binnen Amstelveen eigenlijk geen kans. Tot ik over The Next Building hoorde. Ik heb mazzel: ik heb een appartement van 44,84 m2. Ik heb het hier naar mijn zin. De sfeer is goed en er wonen veel jonge mensen. Het voelt een beetje als een studentenhuis, we zoeken elkaar regelmatig op.”

HOTEL The Next Building lijkt bij binnenkomst op een hotel. Kale, lichte gangen. Joy’s appartement ziet er gezellig uit. Haar bed is verhoogd, zodat je niet het gevoel hebt dat er een bed in de woonkamer staat. Door slim bergruimte te creëren, kan ze haar kleding en andere spullen kwijt. “De keuken is helemaal nieuw en ruim genoeg, er is zelfs plaats voor een vaatwasser.” Ook Joy is blij met haar plek. “Ik heb hier veel vrienden gemaakt. We hebben geen balkon, maar op het buitenterrein zijn banken geplaatst, waar we vaak samen zitten. Daarnaast is er genoeg parkeerruimte om het gebouw.”

Over de toekomst maakt ze zich qua wonen wel een beetje zorgen. “Ik wil hier nog een aantal jaar wonen, maar uiteindelijk wil ik iets groters. Als ik nu kijk naar de woningmarkt, dan zakt de moed me wel in mijn schoenen. Ik zou graag in Amstelveen willen blijven wonen. Het is een leuke stad, met volop voorzieningen. Met de huidige prijzen is dat echter niet mogelijk. Daar zou wat mij betreft meer aan moeten worden gedaan.” Voor Martijn geldt hetzelfde. “Een woning kopen zit er voorlopig niet in.”

TINY HOUSES Wonen op een bedrijventerrein staat haar niet tegen. “We zitten dichtbij het centrum en kunnen hier lekker buiten zitten.” Martijn denkt daar anders over. “Je woont echt op een bedrijventerrein, daar valt niet aan te ontsnappen.” Het plan om van De Legmeer een woon-werkgebied te maken juichen ze toe. “Ik zou wel in deze wijk willen blijven wonen, maar niet als er alleen Tiny houses of andere mini hokjes worden gebouwd,” aldus Martijn.

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij steun van het Mediafonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie