Twee van de foto's van Ed van der Elsken die in Amstelveen te zien zullen zijn.
Twee van de foto's van Ed van der Elsken die in Amstelveen te zien zullen zijn. Ed van der Elsken

Kunstroute van Van der Togt naar Cobra Museum

2 mei 2019 om 11:00 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Amstelveen krijgt in de zomerperiode een beeldenroute die de musea Jan van der Togt en Cobra met elkaar verbindt. De route heet 'ArtZuid Annex Amstelveen' en is een dependance van de ArtZuid beeldenroute die de komende maanden in Amsterdam-Zuid voor de zesde keer plaatsvindt.

De Amstelveense route voert vanaf het Van der Togt museum via onder meer de Bovenkerkerkade en een stukje Keizer Karelweg naar de culturele instellingen in het Stadshart en is in de periode van 19 mei tot en met 15 september voor iedereen te bezichtigen. Te zien zijn beelden van de kunstenaar Klaas Gubbels en buitenbeelden van de gemeente. Cultuurwethouder Herbert Raat toont zich enthousiast over de beeldenroute. "Er wordt al jarenlang over zo'n verbinding gesproken," zegt hij. "Dit is echt een verrijking voor Amstelveen. Mensen kunnen de beelden gewoon op straat bekijken en het kost ze niets. Zo maakt deze expositie cultuur tot onderdeel van ons leven."

De gemeente Amstelveen toont als onderdeel van de route in de expositiepanelen langs de Keizer Karelweg onder het A9-viaduct tien foto's toe van de bekende fotograaf Ed van der Elsken. Bijna alle foto's komen uit het boek 'Eye love you' en zijn gezamenlijk uitgekozen door de gemeente, Anneke Hilhorst (de weduwe van Ed van der Elsken) en het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

"Het eerste fotoboek dat ik ooit kocht was het schitterende boek 'AMSTERDAM!' van Ed van der Elsken," zegt Raat. "En nu komen er tien foto's in de Amstelveense openbare ruimte. Een grote eer." Van der Elsken geldt als één van de grootste Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Hij bracht twintig fotoboeken op zijn naam. Eye love you was zijn eerste boek volledig in kleur. Van der Elsken overleed in 1990.

AMSTERDAM ArtZuid vindt iedere twee jaar plaats in Amsterdam. Dit jaar zijn er ruim zestig kunstwerken te zien langs een route van 2,5 kilometer waarbij het hart ligt in de Apollolaan en Minervalaan van Berlage's Plan Zuid. Er zijn moderne en hedendaagse figuratieve beelden te zien, en interactieve ruimtelijke installaties van tal van internationaal vermaarde kunstenaars. Er is gekozen voor toegankelijke kunst die voor een breed publiek interessant is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie